Airbnb-light voor luie mensen

Ik heb me mijn huis uit laten jagen door een bejaard vrouwtje uit Zuid-Europa. Gelukkig betaalt ze me ervoor. Mijn blog van vandaag gaat over je huis verhuren aan toeristen. Of, in mijn geval, aan de moeder van je buurman. Met een vraag aan jullie: waar laat je je rommel eigenlijk?

Ik schrijf dit op het moment dat ik mijn huis aan het klaarmaken ben voor mijn huurster. Als je dit leest, is ze er al. Ze komt af en toe vanuit Zuid-Europa op bezoek bij haar zoon die mijn buurman is. Ik heb haar nog nooit ontmoet maar dit is de derde keer dat ze in mijn huis logeert.

Toen Buurman en ik dit voor het eerst hadden afgesproken, had ik al spijt voordat haar vliegtuig geland was. Wat een gedoe! Alles opruimen, schoonmaakster inplannen op precies het goede moment, irrationeel stressen of ze mijn huis in de fik gaat steken, nog meer opruimen, regelen dat ik op vakantie ga met de buscamper, bus klaarmaken voor die vakantie, enzovoorts enzovoorts. (Overigens: is het nou buscamper of camperbus? Antwoorden in de comments graag.)

Ik had ook nog eens in mijn wanorde een hoop dingen slecht geregeld dus ik zat (don’t ask) op een vrijdag met mijn bus op een foute dure camping bij Amsterdam en betaalde een taxi naar de stad. Zo komt die huuropbrengst wel op…

Maar toen Buurman het nog eens vroeg, acht maanden later, stonden de eurotekentjes natuurlijk weer in mijn ogen. Dus oma kwam nog een keer. Deze keer had ik geen afspraak in de verkeerde week gepland. Alle geregel ging al een stuk soepeler. In de voorbereiding had ik een checklist gemaakt en die werkte ik af alsof ik daadwerkelijk een georganiseerd mens ben. En hoewel het winter was, had ik een geweldige miniwerkvakantie in een leuk stadje in Nederland.

En deze keer, de derde dus, zit ik de avond van tevoren heel ontspannen tegen jullie aan te keuvelen in plaats van als idioot door het huis te stuiven.

Het bevalt dus inmiddels prima. Ik vraag geen topprijs, want oma zit toch een groot deel van de tijd bij haar zoon thuis verrukt naar haar kleinkind te kijken, en voor mij is het prettig dat ik haar kan vertrouwen en dat mijn huis niet ondergekotst wordt door een stel dronken Britten. En omdat ik niet te veel vraag, accepteert oma dat ik vergeten ben de oven schoon te maken en dat ik alle losse rommel op mijn bureau heb opgestapeld. Bij mij dus geen ‘hotel atmosphere’ of wat dan ook populair is op de echte Airbnb. Ik heb plaats gemaakt voor haar kleding door een paar planken en hangers vrij te maken. Aan de kapstok hangen nog wat van mijn jassen. Hier is het dus gewoon iemands huis. Maar ik vraag ook niet te weinig, want het is natuurlijk ook voor de familie Buurman ideaal dat oma haar eigen plek heeft maar wel praktisch een deur verder, en dan ook nog voor minder dan een hotelkamer of airbnb. En de datum komt bijna altijd goed uit, want ik stap zo in de camper voor een paar dagen weg.

Ik heb heel lang aangehikt tegen vakantieverhuur. Mijn leven is er zo ongeveer voor gemaakt, want ik heb weinig verplichtingen en bijvoorbeeld geen gezin. En Amsterdam is populair, dus je kunt er een heleboel mee verdienen. Maar ik zie vooral woningen online staan die perfect zijn gestyled door parttime huisjesmelkers, dus ik ben wat huiverig voor al te hoge verwachtingen – en dronken Britten natuurlijk. De manier waarop ik het nu doe, met een vaste huurster die een of twee keer per jaar langskomt, is nu ideaal. Niet het onderste uit de kan, maar wel een stuk relaxter.

Ik ben trouwens wel benieuwd, als er mensen meelezen die weleens hun huis op Airbnb zetten. Waar laat je je spullen? Hoe ver ga je met het onpersoonlijk maken van je huis? Of doe je dat allemaal juist helemaal niet?


Nog even dit: terwijl ik dit aan het tikken was, stuurde een vriendin een bericht van vrienden uit Zweden. Die zoeken een vakantieruil. Zij willen van 13 tot 17 juni naar Amsterdam voor een bruiloft, en bieden een gratis verblijf aan in hun vakantiehuis in Kungshamn, aan de westkust van Zweden. Dat hoeft niet op hetzelfde moment! Hier de details. En hieronder een foto van Kungshamn. Moraal van dit verhaal: vakantie vieren kan met een beetje creativiteit op een hoop voordelige manieren.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *