Tegen de tijd dat ik uitgetypt ben voor dit stukje, zullen de vier partijleiders al wel stralend door de draaideur zijn gekomen en voor een batterij camera’s en microfoons hebben verkondigd dat ze eruit zijn. Ronald Plasterk zal de illusie hebben dat hij het land gaat leiden, en een historisch kabinet is een feit.
Nou ben ik nogal links, maar ook als je dat niet bent, is er veel reden tot zorg. Het is slecht nieuws voor het bestrijden van de klimaatramp, de democratie, de vrije pers, de godsdienstvrijheid, de rechtspraak, de overheidsfinanciën, en zo nog wat dingen. Sommige PVV-standpunten zullen het regeerakkoord niet halen, maar de doelen van de partij zullen niet veranderen, en die doelen zijn dichterbij gekomen met dit kabinet.
Ook voor mij persoonlijk is het slecht nieuws. Ik wil niets concreets zeggen over mijn werk, maar het zal gevolgen hebben voor mijn werkveld en misschien zelfs mijn baan. Welke gevolgen precies, weet nog niemand. Misschien valt het kabinet wel weer zo snel dat er niet eens tijd is voor gevolgen. Maar voorlopig ben ik niet optimistisch. Mijn doel om binnen tien jaar te stoppen met werken, kan hier zomaar grondig vernaggeld worden.
Maar. Is het ook slecht nieuws voor de beurs? Moeten beleggers actie ondernemen? Nou heb ik hier helemaal niet genoeg verstand van om nu met autoriteit beweringen te doen. Maar ik heb wel (uiteraard) een mening.
Voor wat inspiratie wil ik graag terug in de geschiedenis naar het vorige clownkabinet: Balkenende 1, bestaande uit CDA, VVD en LPF. Pim Fortuijn was net vermoord en zijn LPF bestond verder vrijwel alleen uit malloten die niet gehinderd werden door enige kennis, kunde, politieke betrokkenheid of hart voor de goede zaak.
Al na 8 uur trad een staatssecretaris af omdat ze lid was geweest van de volksmilitie van Bouterse, we hadden een minister die op live televisie op het podium in zijn broek piste tijdens het programma ‘So you wanna be a pop star’, en een minister/ egotrippende platenbaas van wie we ons alleen nog herinneren dat hij een leuke auto had en vond dat we het allemaal geweldig met hem hadden getroffen. Verder werd er vooral gevochten, met een bedremmelde premier als circusdirecteur.
Het goede nieuws was uiteindelijk vooral dat het kabinet al na 87 dagen viel. In totaal bestond het kabinet van juli 2002 tot mei 2003.
Mijn punt is: dit is de AEX-index van de afgelopen jaren. Dat is dus de beursindex van het land dat in die tijd bestuurd werd door deze halve zolen.
In 2001 was de beurs gezakt door de aanval op het World Trade Center in New York, en dat is nog een tijdje doorgegaan. In 2003 ging het alweer beter. Maar begin en eind van Balkendende 1 is hier niet terug te vinden. Kortom: er mogen dan straks wel idioten in ons landsbestuur zitten, maar we gaan ook gewoon verder waar we waren.
Nou zijn er ook verschillen, natuurlijk. Wilders is een stuk slimmer en een enorm ervaren politicus, en hij zal effectiever zijn in de uitvoering van zijn abjecte ideeën. Ook als dit kabinet na 87 dagen zou vallen, is de PVV niet verdwenen. Extreemrechts is overal in Europa heel populair, en hoewel de invloed daarvan op de beurs mij niet meteen voor de geest staat, is dat wel slecht nieuws voor de samenleving. Gelukkig zijn er overal, ook hier, tegenkrachten die heel hard vechten voor het behoud van de democratie. Die zin klinkt dramatisch, maar dat is helaas nu wel ons werk: de democratie beschermen.
Maar ik denk dat de beleggingsstrategie ongewijzigd moet blijven: minder uitgeven dan je verdient, het verschil beleggen in brede indexfondsen met lage kosten, verder op je handen zitten, en de volgende verkiezingen in godesnaam op een fatsoenlijke partij stemmen.
Mijn verwachting is niet uitgekomen: ik ben klaar met typen maar er is nog geen akkoord. We wachten het af. Wel is de premier van Slowakije, net als Wilders dol op het afbreken van democratische rechtstaten, neergeschoten. De rare tijden blijven nog even…
Het is een paar dagen later. Ik kan het nog even niet laten, dus hierbij nog een reactie die ik erg interessant vond. De podcast ‘Volkskrant Elke Dag’ heeft elke week de ‘Kamer van Klok‘ waarin de redactie een thema wat diepgaander bespreekt. Vooral de extreem goed geïnformeerde Sheila Sitalsing en de lekker sarcastische Raoul DuPré zijn erg goed. En ze analyseren wat hier gebeurd is heel goed. Sheila begint meteen al ijzersterk in een analyse over de excuses van Ronald Plasterk aan Pieter Omtzigt. Luister dat ding, van begin tot eind.
Leave a Reply