Mevrouw Hoefnix doet FIRE helemaal verkeerd

Niemand heeft het nog opgemerkt, maar in mijn financiële plan zit een kronkel. Of misschien had je het wel gemerkt, en heb je gedacht: succes, schat. Ziet er niet waterdicht uit. Wat is die kronkel, en waarom doe ik het toch zo?

Elders heb ik al eens mijn plan uit de doeken gedaan, over hoe ik een zo groot deel van mijn inkomen wil beleggen, en binnen tien jaar ga stoppen met werken (inmiddels negen jaar, want het eerste jaar is voorbij). Het probleem is: dat is meestal niet de FIRE-manier. De FIRE-manier is uitrekenen hoeveel je nodig hebt, afwachten hoe lang het duurt om dat te bereiken, en daarop een datum schatten om te stoppen met werken – als stoppen je doel was. En uiteraard: hoe dichterbij je komt, hoe beter je die datum kunt inschatten.

Mijn plan is andersom. Ik weet nog niets, behalve de datum waarop ik van plan ben te stoppen. Heb ik dan genoeg geld? Geen idee. En toch gaat het werken. Denk ik.

De reden dat ik dit toch zo doe, is heel kort samen te vatten: ik ben 46. Dat heeft één groot nadeel en één groot voordeel. Het grote nadeel: dat is veel te laat voor FIRE. Met de snelheid waarmee ik spaar, duurt het 15 jaar voor ik ‘officieel’ FIRE ben, namelijk met minimaal 25x mijn jaaruitgaven in mijn achterzak. Tegen die tijd ben ik 61. Bepaald geen ‘early retirement’. Dit is waarom mijn interne dialoog een week lang bestond uit IK BEN TE LAAT WAAROM HEB IK HIER NIET EERDER OVER GEHOORD?!?

Maar er is ook een heel groot voordeel: ik heb al een goedgevulde pensioenpot, en nog maar 14 jaar te gaan voor ik die kan gaan aanspreken, dus ik heb die 25x jaaruitgaven ook niet nodig. Daarnaast is mijn salaris nu veel hoger dan op mijn 30ste, dus sparen gaat bijna als vanzelf. (Overigens: je kunt je pensioen laten uitkeren vanaf je zestigste, maar dan is die wel een stuk lager dan op je standaard pensioenleeftijd. Ik heb bekeken hoe dat volgens mijn pensioenfonds uitpakt, en hoewel er niets met zekerheid valt te zeggen – zeker niet in dit nieuwe pensioenstelsel – heb ik er redelijk veel vertrouwen in dat het maandbedrag voor mij dan hoog genoeg is, zeker in combinatie met een deel van de beleggingen.)

Dus wat ik ga doen, fingers crossed: nog maximaal negen jaar doorgaan in deze baan – die ik trouwens geweldig vind – en dan stoppen. Afhankelijk van hoe de financiële vlag er tegen die tijd bij hangt, richt ik fase 2 in volgens één van de volgende scenario’s.

  • De beurs is 10 jaar lang in jubelstemming geweest, en ik kan rentenieren. Na een jaar of vijf komt er pensioen bij, en na nog weer acht jaar ook AOW (hopen we).
  • De beurs is hobbeliger geweest, of de pensioenpot van mijn werkgever is kleiner dan gehoopt. Dan stop ik nog steeds met fulltime werken, maar zal ik er wat bij moeten verdienen. Bijvoorbeeld een baantje voor een dag in de week, of wellicht onregelmatige inkomsten met losse klussen. Maar het belangrijkste doel, namelijk veel meer vrijheid, is dan wel gelukt.
  • En dan is er nog het scenario dat alles misgaat. Bijvoorbeeld: ik verlies volgend jaar mijn baan, en ik verdien veel minder in een volgende baan. Ik kan dan minder sparen en dus moet ik langer doorwerken. Of Rusland, Iran, China, de VS en/of Israël roepen de derde wereldoorlog uit, het kapitalisme stort in en al mijn spaargeld is foetsie.

In de eerste twee scenario’s ga ik huppelend door het leven. In het laatste scenario ben ik op precies dezelfde plek waar ik was geweest zonder dit plan: werkend, zonder spaargeld. (Eventueel met kernbom op onze gezamenlijke hoofden.)

Dit is ook waarom ik dit redelijk ontspannen doe. Ik neem nauwelijks risico want al dat geld dat ik nu beleg, zou anders ook weg zijn geweest. Zo lang mijn leven nu leuk is, kan ik eigenlijk niet verliezen.


Confession time…

Ik hoop dat ik heb laten zien dat dit allemaal helemaal niet ondoenlijk is. Tien jaar sparen om het grootste deel in 5 jaar uit te geven, is zelfs behoorlijk conservatief als je spaarpercentage boven de 60% zit. Maar er is nog een olifant in de kamer: mijn hypotheek. Een kleintje, maar nog nauwelijks afbetaald. Het is (aanzwellende horror-muziek) een volledig aflossingsvrije hypotheek. Die op dit moment helemaal niet afgelost wordt… Daarover een andere keer meer.


Posted

in

by

Tags:

Comments

12 responses to “Mevrouw Hoefnix doet FIRE helemaal verkeerd”

  1. bespaarfreaksingle Avatar

    Het is net of ik meelees bij mijn 2 jaar oudere ik, zelfde plan, rondom 57 moet er genoeg geld zijn om minimaal tot mn pensioen te kunnen overleven en pensioenpot en aow is daarna goed genoeg gevuld. En ook veel te laat van fire gehoord helaas.

  2. Shamantha Avatar
    Shamantha

    Ik doe het ook niet op de Amerikaanse manier van 25 x je jaaruitgaven mevrouw Hoefnix, en had dezelfde overwegingen. Ik ben met 57 gestopt, niet heel vroeg voor FIRE begrippen. Ik hoef niet oneindig met mijn FIRE pot te doen: ik heb een buffer om 10 jaar te overbruggen, en daarna kan ik (op AOW leeftijd) van mijn pensioen gaan leven, dat is ruim genoeg. De buffer mag tegen die tijd op zijn, maar na bijna een jaar FIRE zit er nu meer in de pot dan aan het begin, omdat alles dit eerste jaar beter gerendeerd heeft dan mijn conservatieve planning.

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
      Mevrouw Hoefnix

      Hoi Shamantha,
      Wat geweldig om dit te lezen! En ook heel leuk om te lezen dat er mensen zijn die precies gedaan hebben wat ik wil doen. Blijkbaar is het minder uniek dan ik dacht, wat wel geruststellend is! 57 is nog steeds een stuk vroeger, dus toch pure winst…

  3. Anouk Avatar
    Anouk

    Ik wist helemaal niet dat je je pensioen eerder kan laten uitbetalen. Ik ben nu 25 en wil op mijn 50e met pensioen, ik heb nog even dus. Ik ben er nu nog vooral een buffer aan het aanleggen (die was op na de aankoop van ons huis en een auto-ongeluk en dus nieuwe auto) en als dit is gelukt is het tijd om te beleggen.

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
      Mevrouw Hoefnix

      Kan zeker! Maar er is wel een stuk minder van over als je op je 50ste stopt met werken, dan zit er veel minder in de pot. En eerder laten uitbetalen smeert het nog dunner uit. Dus reken daar dan niet te veel op. Maar je bent nu nog zo jong dat je prima op je 50ste kunt stoppen als je een groot deel van je inkomen spaart en belegt. Ik ben jaloers!

  4. nicole orriens Avatar

    Ik ben benieuwd: als je baan zo fijn is, waarom zou je er dan mee willen stoppen?

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
      Mevrouw Hoefnix

      Samengevat: niet werken vind ik nog leuker. Ik vind werken prima en ik heb veel geluk met deze baan maar als ik het niet voor het geld hoef te doen, stop ik er meteen mee.
      EDIT: het lange verhaal is dit: https://hoefnix.net/waarom-werken-overschat-is/

  5. Petra Avatar
    Petra

    En PS, ja, ik heb ook zo’n plan. Geen 25 x jaaruitgaven bij elkaar sparen, want in mijn geval komt na ongeveer 18 jaar AOW en pensioen beschikbaar, wat ruim de kosten zal dekken. Dan is 25 x jaaruitgaven teveel en dan ben je veel langer aan het werk dan nodig is. Zonde van je beperkte tijd op deze aardbol.

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
      Mevrouw Hoefnix

      Precies! En nu kun je fysiek nog van alles, als het meezit tenminste.

  6. Petra Avatar
    Petra

    Nou, ik hoor dan graag tezijnertijd meer over die aflossingsvrije hypotheek. Als de rente laag is, dan maakt het nu natuurlijk niet zoveel uit. Maar later (als je bijv. opnieuw moet verlengen en de rente hoger wordt) moet je er waarschijnlijk wel iets mee.

    Zelf lossen we ons huis wel af in twintig jaar tijd, maar verwacht ik ook naar een goedkoper huis te verhuizen als we met pensioen gaan. Weg uit de Randstad. Dus dan komt er weer wat van het geld uit het huis vrij.

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
      Mevrouw Hoefnix

      Ja, ik beschouw dat nauwelijks aflossen als mijn grote financiële fout in het verleden. Kon misschien erger, maar toch zeker niet handig. Rente is heel laag, nog 20 jr, maar aftrek houdt eerder op. Nou ja, details volgen nog

      1. Judith Koning Avatar
        Judith Koning

        Ik heb ook nog een deel aflossingsvrij. Als ik 65 ben loopt mn lage rente af. Dus ik ben aan het beleggen om het openstaande bedrag bij elkaar te beleggen. En dan heb ik op m’n 65e de keuze of ik het in één keer daarmee aflos, of dat ik een nieuwe rentevast periode aanga (afhankelijk van de dan geldende rente), of dat ik m’n huis verkoop bijvoorbeeld. Ik zie dat aflossingsvrij dus niet echt als een probleem. Ik kan daardoor nu wat ruimer leven en dat vind ik ook belangrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *