Budgetteren: hoe, waarom, en waarom misschien niet

De blogpost van vorige week leidde tot een kleine discussie in de comments, en vooral rond de vraag: wat geef je uit aan boodschappen? Naar aanleiding daarvan leek het me leuk om mijn manier van ‘budgetteren’ te delen. Tussen aanhalingstekens, want veel detail zit er niet in.

Ik vond het eigenlijk te prozaïsch om een hele blogpost aan te wijden, maar het hele onderwerp geld is nu eenmaal prozaïsch en blijkbaar is dit wel een punt waarbij we graag bij elkaar door de ramen gluren. Bij dezen dan!

Ik geef dus per maand ongeveer €1800 uit, naast de €2300 die ik beleg. Van die €1800 is ongeveer €700 vaste kosten. Hypotheek, electra, abonnementen, etc. Die categorie loopt vanzelf en laat ik verder met rust.

De rest probeer ik onder de €1000 te houden. Dat lukt niet altijd, en dan is er de €100 speling die het totaal op €1800 brengt. Mocht het toch lukken van die 1000, dan beleg ik de maand erop geen €2300 maar €2400. Of ik vul de spaarrekening aan als dat nodig is.

Dit is mijn indeling:

Categorieën

Boodschappen: alles in de supermarkt, maar ook daglenzen, speciaalzaken zoals wijnwinkel, dingen van de drogist.
Uit eten & drinken: hierbij horen ook kaarten voor concerten, musea en theater, dus alles wat hoort bij uitgaan en dingen doen met vrienden.
Vakantie: ik ga de meeste maanden wel een keer weg met mijn buscampertje, dus normaal gaat dat budget van 100 euro wel vaak op. Dit jaar nog niet want vrije weekenden gaan nu op aan het afmaken van diezelfde camper. Ik wil dat hij in juni gewoon echt af is voor mijn roadtrip.
De rest, nodig: kleding, schoonmaakster, tandarts, huishoudelijke spullen, cadeaus, dus alle dingen die ik onvermijdelijk moet betalen.
De rest, voor de lol: boeken en andere uitgaven die ik gewoon voor de lol doe en niet omdat ze nodig zijn.

Deze indeling is niet altijd zo geweest. Ik had tot januari een categorie voor OV-kosten, maar die is heel klein en zinloos om apart bij te houden. Ik had ook eerst geen onderscheid in ‘de rest’, maar die categorie werd te groot. Bovendien is het handig om te zien wat je daarvan onvermijdelijk uit moest geven en welke dingen je gewoon kocht omdat je dat wilde.

Kolommen

De eerste kolom is het budget per categorie. Ik hou dat niet heel strak, maar ik probeer me een beetje in te houden als het budget in de buurt komt. De kolom ernaast is het gemiddelde sinds januari. En zoals je (hopelijk) ziet, maak ik elke maand een kolom naast de vorige, en gedurende de maand hou ik het zo’n beetje dagelijks bij. We zijn nu halverwege mei, en de uitgaven liggen onder het budget, voornamelijk omdat ik ziek ben geweest en een ruime week lang – heel voordelig! – alleen Brinta en paracetamol at en niet uitging.

Ik begon dit overzicht vorig jaar met het doel om onder de 800 te blijven. Dat lukte zelden, zeker dit jaar, en omdat ik niet voortdurend druk wil voelen om minder uit te geven, heb ik dat bedrag aangepast naar 1000. Ik heb ook in de loop der tijd wat geschoven met de budgetten per categorie. Als er echt iets onverwachts gebeurt en de bankrekening voortijdig leeg is, spreek ik soms de spaarrekening aan. Dan vul ik die weer aan in de maand erop.

Onder dit tabelletje heb ik nog een heel nerdy dingetje gemaakt dat ik met enige gêne deel:

Deze velden (behalve de volgende betaaldag) zijn allemaal berekeningen die automatisch gaan, op basis van de huidige datum en de totale uitgaven deze maand tot nu toe. Hiermee bekijk ik vooral of ik nog een beetje op schema lig. Hoe verder die twee percentages uit elkaar liggen, hoe blijer ik ben. (Als de onderste lager is dan de bovenste, natuurlijk…)

Aan dat tweede tabelletje zie je vooral dat ik nu al last krijg van ‘the boring middle’. Als je dat soort gepeuter gaat uitdenken, ben je te veel bezig met je spreadsheet en moet je echt wat vaker naar buiten voor wat frisse lucht…

En dat brengt mij bij een filosofischer punt: heeft dit wel zin? Moet je de hele maand je geld wel zo in de gaten houden? Ik kom daar niet helemaal uit. Aan de ene kant vind ik dit erg veel headspace innemen, aan de andere kant zou ik anders weinig inzicht hebben, en waarschijnlijk meer uitgeven. Hoe doe jij dit?

Ik denk er nog even over na. Ondertussen ga ik die 8 procentpunt speling die ik hierboven blijkbaar heb, even verkloten, want ik ga uit eten. Fijn weekend allemaal!


Het plaatje ‘Huishoudende dames‘ haalde ik uit de collectie van het Rijksmuseum.


Posted

in

by

Comments

8 responses to “Budgetteren: hoe, waarom, en waarom misschien niet”

 1. bespaarfreaksingle Avatar

  Elke inkomsten of uitgave verwerk ik in een spreadsheet, aan het begin van het jaar is dat mijn budget en schat ik per categorie in wat de kosten of opbrengsten zullen zijn en in de loop van het jaar verandert het document in de werkelijke kosten. Ondanks dat het mijn leefwijze niet zal veranderen, vind ik het wel fijn om dit overzicht te hebben en te zien wat ik eind van het jaar ongeveer zal kunnen sparen en daarmee te kunnen dromen over vroegpensioen. Als je het goed bijhoudt, ben je ook kritischer op de vaste lasten waar je niks aan lijkt te kunnen doen, zoals verzekeringen, tv abonnement enzo, Door ze te noteren, ben ik toch actiever op zoek gegaan naar kortingen op dit soort kostenposten, zonder begroting zou ik dat niet hebben gedaan omdat het dan niet zo zichtbaar is. Ook zorgt het ervoor dat ik in maanden dat ik vind dat ik te veel aan boodschappen uitgeef, even creatiever wordt met wat ik al in huis heb en vooral het bijhouden van de variabele uitgaven zoals boodschappen of spullen voor in huis, zorgt er wel voor dat het een sport wordt om binnen budget te blijven. Maar als ik iets wil waar ik heel blij van wordt, koop ik het ook gewoon hoor, dan heb ik schijt aan m’n budget. Het geld hoeft tenslotte ook weer niet mee mijn graf in en dat ik dingen waar ik blij van wordt niet heb gedaan of gekocht.

  1. bespaarfreaksingle Avatar

   Toch kan een duidelijke financiële administratie ook wel eens frustreren. Ik ben er veel te bewust van hoe hard de kosten stijgen en kan wel chagrijnig worden als de gemeentelasten of zorgverzekering weer bizar veel duurder zijn geworden.

 2. Ilona Dekker Avatar
  Ilona Dekker

  Wij hebben 2 X-cel bestanden waarop ik maandelijks van iedere post die wordt afgeschreven noteer op welke datum dit was. Zo is het handig om na te gaan of water/energie/verzekeringen etc. daadwerkelijk worden afgeschreven. Iedere 10e én de dag dat de AOW/salaris/pensioen wordt overgeboekt noteer ik de ‘stand van zaken’ en zie ik of het spaargeld slinkt én hoeveel. Sinds 2018 hebben wij een aparte rekening voor eten/schoonmaakartikelen/persoonlijke verzorging waar we beide een X bedrag op overboeken en dat bevalt uitstekend. Wanneer er iets ‘overblijft’ gaat dit naar de spaarrekening.

 3. Lot Avatar
  Lot

  Goed dat je er nog een apart blogje over schrijft het leeft best denk ik.
  En fijn om van anderen te lezen hoe ze het doen. Je tabelletjes zijn heel duidelijk en geven een prima overzicht.
  Eind mei ga ik weer een 3-maandelijks overzicht maken.

 4. Meer door minder Avatar
  Meer door minder

  Het is voor mij super logisch want het is tenslotte onderdeel van mij strategie ,”Meer door minder”, je kunt door te blijven kijken naar wat kan minder in principe steeds meer. De combinatie met er komt meer binnen zorgt dan voor een steeds grotere versnelling (sneeuwbal)van je mogelijkheden. Het belangrijkste is dat ik dit als onderdeel van mijn “Meer door minder” systeem nog steeds leuk vind. Voor het geld behoef ik dat al jaren niet meer te doen. Zie het meer als een erg succes volle ingesleten gewoonte om zonder zorgen 100 te kunnen worden.
  Natuurlijk moet je ook in het nu leven en uitgeven wat daar (noodzakelijkerwijs) voor nodig is en zeker niet alles maar oppotten voor later. (Regelmatig halen mensen dat later namelijk niet)

  1. Meer door minder Avatar
   Meer door minder

   Vreemd het systeem maakt op een of andere manier van Meer door minder de naam Meer deurwaarder.

   1. Mevrouw Hoefnix Avatar
    Mevrouw Hoefnix

    Klinkt heel goed. Heb je het dan over ‘gewoon’ zuinig zijn of is het een specifiek systeem? Ik zie trouwens de goede woorden en geen deurwaarder. 🙂 Wel zo fijn…

 5. Aaf (Zuinigaan) Avatar

  Maandelijks houd ik de stand van zaken bij. Op de dag dat ik mijn pensioen en AOW ontvang, vaak de 23e van de maand.
  Alle spaargeld, geld op de beleggingsrekening en spaardeposito’s, contanten en geld op betaalrekening wordt opgeteld. Dat gaat vrij ver, ook de Plus spaarpunten en de AH koopzegels tellen mee. Niet de WOZ waarde van mijn huis.
  Zo houd ik 12 keer per jaar bij of er meer geld bij komt of dat mijn spaargeld slinkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *