Hoefnix Vakantie-special! Nu nog dikker

Beste lezer, de vakantie staat op het punt van beginnen! En zoals beloofd neem ik jou mee. Sterker nog: ik heb je al meegenomen. Terwijl ik eigenlijk afgelopen weekend een blogpost had moeten schrijven, reed ik in volle vaart richting midden-Europa.

Alle nieuws over overstromingen heb ik een beetje gemist, maar ik heb de Donau zo’n keer of vijf gezien en hij stond inderdaad heel hoog. Maar als ik geen internet had gehad, had ik er weinig van gemerkt.

De stad waar ik nu ben, houden we in verband met de anonimiteit van mevrouw Hoefnix geheim, maar het is hier leuk. Niet dat het uitmaakt, want ik heb de hele week gewerkt. Vergaderen op locatie. En daarna ‘thuiswerken’ in mijn camper. Pas vandaag begint mijn vakantie echt.

Ik heb het niet bewust zo verzonnen. Eigenlijk wilde ik pas vandaag vertrekken, zonder werklaptop, maar een paar maanden geleden werd een internationale vergadering gepland, min of meer op mijn route naar Griekenland en precies een week voor mijn vakantie. Dus toen ben ik maar eerder vertrokken. Het heeft vooral voordelen: geen vliegschaamte, en mijn kilometers deels vergoed. Er is hier een treinstation dat mij naar de stad bracht en ‘s avonds zat ik lekker onder mijn luifeltje.

De mensen met wie ik hier vergaderde, vonden het hilarisch. Die zitten allemaal in dure hotels en daar kwam ik aangetuft, met mijn omgebouwde bestelbus. Gekke Hollander.

Maar we gaan nu dus echt op vakantie! Vijf weken lang, zelfs. En jij gaat mee. Pak de zakken drop, de krentenbollen en de Spotify playlist, dan trap ik het busje vast aan. We gaan vandaag naar Slovenië. Dat schijnt geweldig te zijn. Ik weet van niks, want ik heb idioot hard gewerkt deze week en geen tijd gehad voor research. Gegoogled, camping geprikt, twee nachten gereserveerd, dat was ongeveer mijn proces. Of dat lekker spontaan is of gewoon dom oppervlakkig, daar ben ik nog niet over uit. Als we morgen wakker worden en koffie hebben gezet, zal ik eens bekijken in wat voor land ik eigenlijk zit. Tips welkom!

Na Slovenië gaan we via een handvol Balkanlanden naar Albanië, en tenslotte Peloponnesos in Griekenland. Op 5 juli moet ik er zijn. Waarom? Ik heb vrienden die daar een vakantiehuis hebben gekocht en vervolgens iedereen uitgenodigd voor een weekend aan het zwembad.

Gezellig, maar naar Griekenland vliegen voor een weekend, dat kon mijn milieubewuste hartje natuurlijk niet aan. Dus werd het weekend een heel lange roadtrip. Niet dat rijden in een dieselbus beter is dan vliegen (in je eentje komt de milieuschade ongeveer op hetzelfde neer) maar als je in een weekend heen en weer vliegt, ben je nog niet op vakantie geweest. Nu maak ik van deze trip meteen dé reis van 2024.

En dat is ook meteen mijn eerste bespaartip voor vakantie: combineer dingen. Zoals:

 • Maak van je zakenreis ook een vakantie. Stop man/vrouwlief ook in het hotel waar je voor je werk zit, en blijf langer. Of ga in de buurt vakantie houden, zodat je alleen een huurauto (en accommodatie natuurlijk) nodig hebt en geen vlucht meer. Kan alleen als je werkgever het goed vindt dat je gebruikmaakt van dat vliegticket. Of doe dus zoals ik, en reis met je camper of auto in plaats van per vliegtuig, en blijf in de buurt hangen.
 • Ga op bezoek bij vrienden in het buitenland, of een leuke plek in Nederland. Misschien mag je er wel logeren (niet te lang…) maar zo niet, dan weten ze je te behoeden voor te dure tourist traps en mag je in ieder geval een paar keer komen eten. Je zou zelfs een hele route kunnen uitstippelen en bij meer mensen op bezoek kunnen gaan, als je genoeg vrienden of familie in het buitenland hebt.
 • Ga met vrienden en huur samen een huis. Spreek af hoeveel ieder zijn eigen gang gaat.
 • Ooit, lang geleden, ging ik reizen in een ver land. Ik heb toen aangeboden om voor mijn universiteit op een beurs voor de werving van uitwisselingsstudenten te staan en daarvoor kreeg ik een leuke vergoeding. Geen idee of dat nu nog een optie is, maar je kunt het natuurlijk proberen. Neem gewoon contact op met de afdeling voor studentenwerving en kijk wat er mogelijk is.

En dan nog twee tips die niet onder de noemer ‘combineren’ vallen, maar wel veel geld schelen:

 • Blijf gewoon in de buurt. Nederland heeft bijvoorbeeld prachtige middeleeuwse stadjes die je, als ze in Frankrijk hadden gestaan, absoluut had willen bezoeken. Wat denk je van Gouda, Culemborg, Amersfoort, Hattem, Delft… De lijst kan nog veel langer. Allemaal met superinteressante geschiedenis en lekker eten. Dat het je eigen land is, maakt het niet minder bijzonder. En Nederland heeft heerlijke campings, als je van kamperen houdt. Niet voor niks ligt half Duitsland in het hoogseizoen op een Nederlands strand. In Nederland blijven scheelt bovendien honderden euro’s aan brandstof, een hele lading stikstof die Caroline van der Plas dan weer niet hoeft te beperken, en een hoop gênant steenkolen-Frans bij de bakker. Ik ben de afgelopen vier jaar alleen in (de buurt van) Nederland op vakantie geweest en het was heerlijk.
 • Verhuur je huis in de tussentijd, bijvoorbeeld via Airbnb. Wel wat meer gedoe maar je verdient je vakantie misschien wel helemaal terug – en je hebt eventueel oppas voor je huisdieren.

Ik heb, met iets meer geluk dan wijsheid, voor deze vakantie drie dingen gecombineerd: zakenreis, weekendje op bezoek bij vrienden en mijn vakantie. Betaalbaar blijft het door Airbnb.

Ik blog deze vakantie stug door, maar het kan zijn dat het wat onregelmatiger is dan anders. Het doel is namelijk, zoals gezegd, vergeten wat voor dag van de week het is. Mocht dat nou iets te goed lukken, dan bij voorbaat mijn excuses!


Posted

in

by

Tags:

Comments

8 responses to “Hoefnix Vakantie-special! Nu nog dikker”

 1. Anouk Avatar
  Anouk

  Fijne vakantie! Wij gaan pas in september op vakantie en hoe ver we gaan hangt af van het weer. Als het mooi genoeg is om in Nederland te kamperen wordt het Zeeland en anders toch richting Frankrijk. Je hoeft inderdaad niet mega ver weg om mooie dingen te zien.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Perfect idee. Ik zit nu een camping in Kroatië te zoeken en alles zit zo vol, dat ik bijna wilde dat ik gewoon lekker in de buurt was gebleven!

 2. Mevrouw Niekje Avatar

  Wat ontzettend leuk geschreven deze blog! Ik moet nog even wachten voor ik weg kan, maar jij bent al vertrokken….heerlijk, geniet van je vakantie! En natuurlijk ‘reis’ ik me je mee.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   [bloos] dank je wel… Morgen doen we weer een etappe!

 3. Suus Avatar
  Suus

  Heb idd ook wel mn huis onderverhuurd tijdens mijn vakanties, zo kon ik daar mijn overnachtingen bijvoorbeeld al van betalen. Slovenië is prachtig.

 4. Linda Avatar
  Linda

  Veel plezier met de trip en geniet van het moment. Zelf zijn wij met onze camper op reis, we hebben nu nog 3 weken te gaan en boeken geen campings van te voren. Hier in Spanje is overal nog genoeg plek. Voor tips: gebruik de app Park4Night en Campercontact voor overnachtingsplekken.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Die twee heb ik, maar de kust van Kroatië is een crime! Alles vol. Wel lastig als je op de bonnefooi wil. Morgen dan maar richting binnenland.

 5. Ri Avatar
  Ri

  Alweer een hele tijd terug dat ik daar was. Moest even te rade op ons eigen YouTube. Bleek 2011 te zijn.
  Prachtig land. Bergen, meren, behapbare hoofdstad. Kust, mwah.

  Fijne vakantie. Een super-combi heb je voor jezelf gecreëerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *