Kwartaalupdate 2 van 2024: nagelbijten 

Vakantie of geen vakantie, het vermogen rust nooit. Dus de tweede editie van de kwartaalupdates is hier! Waarin ik bekijk of het al opschiet met mijn spaargeld. Lig ik op schema naar mijn doel om over negen jaar te rentenieren?

Vorige keer was het feest. De beurs stond al een tijd op standje hoogtevrees en ik ging er vanuit dat dit zo niet kon doorgaan. En dat deed het ook niet. Een paar dagen na die update zakte de boel naar een minder overspannen niveau. Ik vond het prima. Schommelingen horen erbij en het voordeel van een dip is dat de aandelen goedkoper zijn: met mijn maandelijkse €2300 koop ik dus meer indexfonds in tijden dat het wat minder gaat.

De beurs zakte dus inderdaad, begin april. Alleen: dat was eind april alweer voorbij. En sindsdien is het opnieuw dolletjes. Niets dan sterke stijging. Dit was het verloop van het aandeel S&P500 dat ik heb, afgelopen kwartaal:

Het kan dus alweer niet op. En ook nu weer zeg ik: het zal zo niet blijven gaan. Maar waar die sterke stijging stopt, weet niemand. 

Maar de kwartaalupdates gaan niet over de beurs. Die gaan over iets veel simpelers, namelijk: hoeveel geld heb je nou verzameld, Hoefnix??

Nou… Ik heb goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is van de categorie ‘geef mij zulke problemen!’ dus ik zal niet al te hard klagen. Maar dit is het geval: ik hoopte de hele vorige week dat ik de 50.000 zou passeren, net nu het tijd was voor een kwartaalupdate. Een magische grens. Een halve ton! Halftonnair, bestaat dat woord al? Dan bestaat het nu.

Ik logde dus vaak in op de beleggingsapp vorige week – wat vaker dan je gezond zou mogen noemen. En het zag er goed uit. Zeker toen ik het lot een handje hielp door mijn eerste Airbnb-inkomsten ook in te leggen, en al helemaal toen ik bedacht dat ik ook nog een klein pensioenrekeningetje heb, dat ik steeds vergeet want daar heb ik pas €500 ingelegd. Die staat niet in mijn grafiek want niet de moeite van het bijhouden waard. Tot afgelopen week, natuurlijk. Toen ging elke euro tellen terwijl mijn vermogen naar die halve ton kroop. 

Vrijdag was de laatste beursdag van het kwartaal, dus eind van de dag zou ik mijn eindstand weten. En jawel! Op vrijdagmiddag in het laatste uurtje voor het sluiten van de beurs kreeg ‘ie er zin in! Het vermogen schoot zowaar voorbij die halve ton, en ik dacht: dat wordt een hele leuke kwartaalupdate! In mijn hoofd had ik hem al zo goed als geschreven. Hebben ze eigenlijk champagne op deze camping? Dan maak ik een leuke foto met het strand op de achtergrond – even die parasolletjes meenemen…

En toen dacht de S&P500: weet je wat? We doen het lekker niet. In het laatste halve uur van de beurs zakte de ellendeling net genoeg om mijn totale vermogen weer onder de grens van €50.000 te laten duiken. Pestkop.

Dus aan het einde van de maand juni was de stand:

 • Gewone beleggingsrekening: €49.372
 • Pensioenrekening: €551
 • Totaal: €49.923

Zie je? Onuitstaanbaar. Zo dichtbij!

Maar ik kan moeilijk beweren dat het slecht gaat. Dertien maanden geleden had ik niets, en nu heb ik een vermogen van een halve ton (min 77 euro…). Dat geloof je toch niet. Zonder een idioot hoog salaris, zonder in de cocaïnehandel te gaan, en zonder mezelf dingen te ontzeggen waar ik van geniet. Wel door te besparen, door wat extra inkomsten te genereren en door een ongewone stijging van de waarde van het indexfonds. Op dit moment is 80,5% van die €50.000 ingelegd geld en 19,5% is rendement. Dat is heel erg veel. De helft van die 19,5% rendement zou al ruim zijn geweest.

Het doel van dit jaar is de €57.000 euro te bereiken. Dat moet toch wel lukken, zou je zeggen. Mijn stretchgoal was €60.000, ook dat was te voorzichtig. Denk ik. Stiekem heb ik mezelf een nieuw doel gesteld: eind 2024 op €65.000 staan. Of ik dat red, is de vraag. Maar het doel hebben helpt. Als ik niet had geprobeerd bij die €50.000 te komen voor eind juni, had ik die Airbnb-inkomsten waarschijnlijk gewoon opgemaakt ergens op een Grieks terras. Nu ben ik verder dan ik dacht te komen.

Meer over mijn beleggingsstrategie lees je hier.

Volgen? Twee opties:

 • Instagram
 • Nieuwsbrief (die weer verstuurd wordt als ik weer terug ben van vakantie, dus nu even niet)

Posted

in

by

Comments

6 responses to “Kwartaalupdate 2 van 2024: nagelbijten ”

 1. bespaarfreaksingle Avatar

  Lekker bezig! En nu gestaag door naar de 100000, dat lijkt me helemaal een magisch getal. Heeft 1x een paar maanden op mijn bankrekening gestaan toen ik tussen 2 koopwoningen in zat.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Jaaaa dat zou helemaal mooi zijn. Dit is meer een halve mijlpaal.

 2. Cheesy Finance Avatar

  Hey bijna halve tonnair, lekker bezig vanuit je luie vakantiestoel

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Hard werken 🙂

 3. Luxe of Zuinig Avatar

  Haha, dat is wel balen en ook ergens herkenbaar om je gedrag op dat magische getal terug te zien 😉

  Maar let op met je verwachtingen bij te stellen. Dat kan net zo hard weer tegenvallen. De beurs doet wat hij wil!

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Je hebt gelijk. Maar ook als ik vooral kijk naar wat ik van plan ben nog in te leggen, moet de 65.000 haalbaar zijn – als de beurs niet zakt. Kan ie natuurlijk wel doen… Maar goed, dan valt het een keer tegen. Goed voor het karakter. 😉 Ik heb tot nu toe alleen maar de beurs in jubelstemming meegemaakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *