Vakantiespecial: 5 bespaartips op vakantie

Goedemorgen! Wil je ook een opschenkkoffie die een kwartier duurt om te maken? De zon is net op, en we zitten lekker met onze koffie aan het kiezelstrand van een middeleeuws stadje in Slovenië. Gisteren kwamen we uit de bergen gereden voor een dagje zee.

Slovenië is erg klein (ongeveer half zo groot als Nederland, en wij zijn al een postzegeltje), en er wonen maar 2 miljoen mensen. Als je er rondrijdt, snap je wel waarom: allemaal bergen en bos. Ik kwam er via een bergpas vanuit Oostenrijk, en weer was het noodweer mijn trouwe metgezel. Net als de week ervoor in Zuid-Duitsland reed ik dwars door overstromingsgebied, zonder dat ik er veel van merkte. Er schijnen doden te zijn gevallen in overstroomde dorpen. Ik dacht alleen maar ‘tering, wat een regen’. Ik rijd niet zoveel, en zo’n bestelbus is best een ding, dus als je dan een paar bergpassen in stromende regen en onweer hebt gehad, mag je wel een paar stickers van de juf, vind ik.

Gelukkig was het de rest van de tijd meestal heerlijk weer. Ik stond op een prachtige camping, die mij per nacht 18 euro kostte. Ik had gereserveerd, maar dat was niet nodig. In de bergen van Slovenië pas je er altijd nog wel bij. Stroom was 5 euro maar ik heb mijn eigen energiecentrale op het dak, dus dat hoefde niet. Ik heb twee nachten gestaan en de tijd volgemaakt met: 1. naar de bergen staren en 2. lezen. En voor de vorm ook nog een wandelingetje gedaan.

Bespaartip 1: ga niet naar Zwitserland of Oostenrijk, maar naar Slovenië. Ga ook vooral tanken in Slovenië. En betaal in Slovenië geen tol. Het land is klein dus het scheelt geen tijd en de kleinere wegen zijn heel leuk. Als je van bochten houdt.

Ik kwam aan op zaterdagmiddag, in zo’n dorp waar de winkel dan dicht is tot maandag. Dit kan verkeerd uitpakken als je dan in een restaurant gaat zitten, maar ik heb eindelijk mijn voorraad eens aangebroken: blikken bonen, potjes tomatensaus… Ze liggen al een tijd in mijn bus, en je hebt er zo een pastasaus of een curry mee.

Het duurste moment was nog toen ik rond borreltijd kennismaakte met de buren. Dat werd zo’n avond waarin we even alle wereldproblemen oplosten onder het genot van, in dit geval, mijn fles gin en mijn voorraad tonic.

Bespaartips 2: wees gewoon die Hollander die zijn eigen koffie en pindakaas meeneemt op vakantie, kook zelf, en maak vooral geen vrienden.

Maandag vertrok ik naar het heel kleine stadje Šmartno, in het wijngebied Brda. Een stadje is het alleen in de zin dat er een middeleeuwse muur omheen staat, maar dit is echt vijf straten. Wel prachtig, en er is een wijnwinkel die gelukkig dicht was op maandag. Ik heb ergens overnacht waar dat eigenlijk niet mag, en dat is gratis. Waanzinnig uitzicht over de vallei waar men prachtige wijnen maakt. ‘s Nachts heeft het wel enorm ge-onweerd dus ik heb weinig geslapen van de herrie. Toen was ik het wel zat met al die regen: tijd om naar het zuiden te gaan.

Bespaartip 3: overtreed de wet, maar alleen als je niet zo iemand bent die dan gebruikt wc-papier achterlaat in de bosjes van je illegale parkeerplek.

Gisteren, dinsdag, kwam ik aan op een camperparkeerplaats in een prachtig stadje dat Piran heet. De parkeerplaats is niet veel, en de prijs is meteen hoog (€34 per dag) want dit is aan de kust. Maar de locatie is geweldig: je wandelt zo het stadje in en dat is bijna net zo mooi als Triër, waar ik eigenlijk naartoe wilde maar uiteindelijk geen zin in had want te groot en te veel gedoe.

Bespaartip 4: analyseer waarom je naar een bepaalde dure plek wil, en vind een alternatief – meestal in de buurt van diezelfde plek. Triër, een Italiaanse stad bij Venetië, wilde ik zien omdat ik de historie van dit gebied zo interessant vind. En de stad is prachtig. Maar Piran is leuk, kleiner, en onbekender omdat het geen Italië is. Triër was zelf al een alternatief voor Venetië maar een andere stad in die categorie is ook Padua. Om de hoek, waanzinnige historie, prachtige kunst, stuk minder druk. De Venetianen zullen je ook dankbaar zijn.

Denk aan plekken die je zelf goed kent en waar toeristen perse heen willen. Zijn die nou zo uniek? Amsterdam is leuk maar Utrecht, Haarlem en Leiden hebben precies dezelfde grachten en blowen mag overal. Sommige dingen zijn gewoon populair maar niet meteen beter. De geschiedenis van het toerisme hangt nu eenmaal aan elkaar van TikTok-trends avant la lettre. (Serieus. Die patattent waar de tiktokrijen voor de deur staan in Amsterdam? Echt niks bijzonders aan. Sterker nog: de beste patat haal je ergens anders. Ik zeg lekker niet waar.)

In Piran heb ik uitgebreid geluncht op een terrasje, wat rondgekeken, nog een wijntje op een terras, en toen genoeg lekkers ingeslagen voor het avondeten bij mijn bus, tapas-style. Ik doe dat vaker, uit lunch in plaats van dineren, om een hoop redenen. Bijvoorbeeld omdat het goedkoper is, maar ook omdat ik dan lekker vroeg naar bed kan en vroeg kan opstaan, wat je bij kamperen nou eenmaal snel doet.

Bespaartip 5: maak van de lunch de grote maaltijd, want die is in restaurants vaak voordeliger. Maak ‘s avonds op je camping/ balkon van je hotelkamer een tapas van lokale specialiteiten van de supermarkt – of van de markt, als je die bent tegengekomen.

Ik blijf nog een extra nachtje op de parkeerplaats want alleen maar rijden is vermoeiend en die nacht niet slapen zit nog in mijn benen. Bovendien sta ik zo ongeveer met de neus aan zee, en het is hier lekker relaxed. En, niet onbelangrijk: de flessen wijn zijn hier goedkoop en lekker.

Morgen neem ik je mee naar Kroatië. We rijden een stuk langs de spectaculaire kust, maar slapen doen we naast het nationaal park Plitvička. Prachtige meren en watervallen, heb ik begrepen. En volop ruimte op de sympathieke camping.

Dat is aan de kust wel anders. Juni is in deze streken duidelijk al zo ongeveer hoogseizoen. Ik heb geprobeerd een mooie camping aan de Kroatische kust te vinden, maar het is allemaal erg duur en volgeboekt. Eén campingmedewerker nam de telefoon op met de woorden “als u een plek zoekt, wij zitten vol.” Zo iemand gun je een antwoordapparaat.


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “Vakantiespecial: 5 bespaartips op vakantie”

 1. bespaarfreaksingle Avatar

  Deze patatfreak zou toch echt wel even willen weten wat dan de lekkerste patat van Amsterdam is. Ik beloof er niet te vaak heen te gaan 😉 woon toch ca 50 km verderop dus dat komt goed hahaha.
  Ik ben ook jaren terug in Slovenië geweest, prachtig daar. Oostenrijk is qua prijs nog wel te doen maar Zwitserland echt niet. Geniet van je mooie roadtrip!

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Hahahaha sorry, beetje laat want ik heb het te druk met vakantie! Maar ik heb twee plekjes, waarvan één in het centrum: Vleminckx. Ook best toeristisch trouwens maar de patat is geweldig en de verschillende soorten mayo ook.

   1. bespaarfreaksingle Avatar

    Goede (beetje zure) mayo vind ik zo mogelijk nog belangrijker dan de patat zelf. Thanx voor de tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *