Vakantiespecial: 5 financiële fouten op vakantie

We hebben een woensdag-blogpost overgeslagen want mevrouw Hoefnix had niet door dat het woensdag was. Er gaan wel meer dingen mis deze vakantie. Daarom vandaag vijf totaal niet uit het leven gegrepen financiële dingen die je niet zou moeten doen, maar die sommige mensen (we noemen geen namen) toch doen.

1.Tanken vlak voor de grens Oostenrijk-Slovenië

Als je moet tanken onderweg, doe dat dan niet, ik noem maar iets, vlak voor de grens tussen Oostenrijk en Slovenië. Daar betaal je dan misschien wel 2,10 per liter diesel terwijl je later in Slovenië tankstations voorbij rijdt waar je 1,47 ziet staan. En dat is dan zo lullig. Mocht je dan toch stoppen bij dat dure tankstation, laat je gedachten vooral niet afdwalen zodat de tank bijna vol dure diesel zit tegen de tijd dat je weer bij je positieven bent. Gewoon een tip…

2. Je zonnepanelen stuk maken

Als je net zonnepanelen op je camper hebt laten leggen en zo blij bent omdat je dan overal kunt staan zonder te betalen voor stroom, maak die dan niet in je tweede week stuk. Bijvoorbeeld door de zekering te laten doorslaan omdat de accu al lang vol is. Dan betaal je alsnog voor al die campings met electriciteit.

3. Je airco niet laten bijvullen voor vertrek

Vergeet niet je airco te laten checken voor je vertrekt naar een gebied dat net last heeft van een hittegolf. Voordeel: Albanezen zijn aardig dus als je dan toch iets moet laten repareren, kan dat misschien nog maar het beste daar. Maar helemaal niet vergaan van de hitte tussen de Alpen en Albanië is nog beter. Dan verweken je hersens niet onderweg en grijp je in Montenegro niet de eerste de beste camping waarover de reviews het woord ‘schaduw’ noemen. En op die manier beland je waarschijnlijk ook niet op een camping waar de toiletpotten los op de grond staan.

4. Je databundel opmaken met Google Maps

Je hebt vast een telefoonabonnement met lekker veel GB aan data. Die kun je in heel de EU gebruiken. Maar je gebruikt daar natuurlijk veel van als je onderweg bent – en je papa en mama, vrienden en collega’s om foto’s vragen. Weet je wat je dan niet moet doen? Denken dat je een internetverbinding nodig hebt voor Google Maps. Die draait ook zonder verbinding, alleen mis je dan eventuele actuele informatie over ongelukken en files. Maar dat is veel beter dan je internetverbinding de hele weg aan laten staan, zeker als je een flink deel van de dag rijdt. Dan ben je in een weekje door je databundel heen. Niet handig.

Als je trouwens een abonnement hebt met niet al te veel GB’s, dan kun je ook dat abonnement tijdelijk ophogen. Moet je dan wel ruim voor vertrek doen want de wijziging gaat in ‘in de volgende factuurmaand’. Pas dat abonnement dus op tijd aan. En check of je daarmee niet je abonnement verlengt met nog twee jaar, maar dat is bij mijn weten meestal niet zo. En dit is uiteraard alleen zinnig als je binnen de EU blijft.

5. Veel te veel lekker eten bestellen

Soms pakt een fout goed uit. Zo kun je bijvoorbeeld in Albanië, als je bij een afgelegen restaurant annex wijnboer staat (gratis, in ruil voor het feit dat je bij ze eet) zomaar belachelijk veel eten bestellen omdat het allemaal zo lekker is. En misschien ook wel omdat het zo goedkoop is. Dan denk je toch dat die voorgerechten wel een soort van hapjes zullen zijn.

Dat zijn het niet. De voorgerechten en het hoofdgerecht samen krijg je nog niet half op. De serveerster wist dat al toen ze het eerste van vele borden kwam brengen, zei haar gezicht, maar je doet toch een moedige poging.

Als je je tenslotte toch gewonnen geeft en het slagveld overziet, is de ‘yoghurtsaus’ (iets tussen tzatziki en humus in) nog niet voor een kwart op, zijn de ‘gehaktballetjes’ die vier hamburgers bleken te zijn, nu nog met z’n tweeën, en die heerlijke ovenschotel van courgette en een niet thuis te brengen kaas ziet eruit alsof je er überhaupt nog niet van hebt gegeten. En dan is er nog het zelfgebakken brood dat zo lekker is dat je wil trouwen met wie dat dan ook gemaakt heeft, maar dat nog grotendeels in z’n mandje ligt. Wat dan?

Dan laat je alles inpakken, koopt nog een fles voordelige olijfolie die ook al op tafel stond en heerlijk was, en je eet nog twee avonden van je vergissing.

En die olijfolie was helemaal een goed besluit, want die is in de bekendere landen (Italië, Griekenland, Spanje) enorm in prijs gestegen. In Albanië misschien ook wel, maar dan naar een nog steeds heel acceptabel niveau.

Als je nou twee flessen van die olijfolie had gekocht, had je die fout van het tanken er misschien wel weer uit. Maar ja, jij blijkt iemand te zijn die d’r hersens thuislaat als ze op vakantie gaat. Gelukkig geniet je volop, leer je veel over de landen waar je doorheen rijdt, en lees je alle boeken waar je thuis de rust niet voor hebt. En je zwemt voor het eerst in jaren weer eens in zee. Allemaal dingen die ze in de American Express-reclames ‘priceless’ zouden noemen, en ik geef creditcardmaatschappijen niet graag gelijk, maar zo is het wel.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

6 responses to “Vakantiespecial: 5 financiële fouten op vakantie”

 1. bespaarfreaksingle Avatar

  Weer enorm gelachen om je zelfspot. Zo zal ik nooit meer lunchen in Zwitserland waar je maar 2 uur doorheen rijdt, als je ervoor en erna in het veel goedkopere Duitsland en Italië bent… €25,- voor 2 matige broodjes en 2 drankjes. en dat ca 10 jaar geleden.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Zwitserland! De stickershock in geografische vorm… Ben er nog niet overheen.

 2. Ri Avatar
  Ri

  En vergeet volgende vakantie niet je eigen tips door te nemen. 😉

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Hahahaha vooral die van de databundel zou volgens mij nog steeds nuttig zijn. Ik hoop wel de kabel van de zonnepanelen niet nog een keer stuk te maken… (hopelijk doen de panelen zelf het nog gewoon)

 3. Mevrouw Niekje Avatar

  Enorm geestig stukje! Gelukkig geniet je wel van je vakantie, ondanks een aantal bummers!

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   zeker! Nu nog een weergod die de zon een tandje lager zet en het is perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *