Wie is mevrouw Hoefnix?

Mevrouw Hoefnix is een personage uit de stripboekenserie Asterix. Kijk toch eens die kritische blik op de consumptiemaatschappij! Zie haar creatief gebruikmaken van huishoudelijke spullen! Ze heeft trouwens ook altijd dezelfde jurk aan. Al met al een prachtig alter ego voor mijn blog.

Ze komt eigenlijk nauwelijks voor in de verhalen van Asterix. De naam Hoefnix valt vooral als het gaat over haar man, Hoefnix de smid. Maar mevrouw Hoefnix is een mooi personage om mij achter te verschuilen, vooral om die naam natuurlijk.

Ik, mevrouw Hoefnix, hoef niks, vooral geen spullen die overbodig zijn, abonnementen voor dingen die ik niet gebruik, of rotzooi die het einde van het jaar niet haalt. Dat is beter voor ons milieu en bovendien word je er rijk van. Want van het geld dat ik overhoud, koop ik wat het meest waardevol is van alles: vrijheid. Tijd. Want werken is leuk, als je mazzel hebt tenminste, maar nog leuker is het om niet langer gebonden te zijn aan een baas, kantoortijden en smerige koffie.

In 2023 ben ik begonnen met sparen. Toen was ik 45. Nu beleg ik alles wat ik overhoud in indexfondsen, en zie ik mijn geldbergje groeien. Ik probeer in tien jaar genoeg te sparen om met pensioen te kunnen.* Dat klinkt ongeloofwaardig, maar het kan. Vele anderen zijn mij daarin voorgegaan. Wat helpt: een geweldig leven hebben, maar alleen geld uitgeven aan dingen die je ook echt waardevol vindt.

En omdat praten over geld in het dagelijks leven echt strondvervelend is voor je vrienden, praat ik nu tegen jullie. Sorry. Gelukkig kun je wegklikken. Wil je juist meer lezen? Volg dan dit blog via de nieuwsbrief of Instagram, en laat een comment achter! Dan praat ik niet meer in het luchtledige en dat is leuker.

* Met pensioen betekent in dit geval niet ‘onder een boom gaan zitten met drankjes met parasolletjes erin en nooit meer iets nuttigs doen’ want dat gaat vervelen. Wel: ontslag nemen bij de kantoorbaan, grotendeels leven van het spaargeld en deels wat bijverdienen. Zo min mogelijk. Want het leven is kort, you only live once, en meer van die dingen. Een eerste post over hoe ik dat ga financieel ga fiksen, staat hier.

Hoe mijn eerste jaar is bevallen, lees je in ‘Mijn 2023 in euro’s‘.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *