5 dingen waar ik *geen* geld aan uitgeef

Een tijdje terug schreef ik, defensief geworden door alle uitspraken over hoe krenterig FIRE-mensen zijn, een blogpost over vijf dingen waar ik *wel* geld aan uitgeef. Hoog tijd voor de tegenhanger: waar geef ik geen geld meer aan uit?

Het hele internet staat vol met deze lijstjes, en het valt me op dat ze allemaal dezelfde dingen zeggen. Ik heb geprobeerd de minder voor de hand liggende uitgaven te noemen. Bezorg-eten en vaatwastabletten die niet in de aanbieding zijn, die categorie kan iedereen zelf wel bedenken.

1. Mijn gezicht

Vroeger, toen ik nog een tienermeisje was en dankzij een jeugd vol buurjongens, kikkervisjes en boomhutten niet al te veel van vervelende schoonheidsidealen had meegekregen, en toen de beauty influencer en de skin routine TikToks godzijdank nog niet uitgevonden waren, kwam ik een keer op een feestje terecht van Echte Meisjes. Die deden een quiz in een vrouwenblad en zo kwam ik erachter dat er mensen bestaan die vinden dat hun poriën te groot zijn. Daar kon je uiteraard iets tegen kopen.

TE GROTE PORIEN. Godallemachtig. Ik geloof dat die hype een beetje over is, maar de industrie is gebleven. Je kunt (voornamelijk) als vrouw een verbijsterende hoeveelheid geld uitgeven aan je hoofd. Dagcrème, nachtcrème, crème speciaal voor rond je ogen, lotion, gezichtsreiniger, facials bij de schoonheidssalon, anti-rimpeldingen, fillers, botox, wenkbrauwen en wimpers verven, je snor en je kin waxen, gerstkorrels laten verwijderen, en dan zijn we nog niet eens begonnen aan de stapels make-up waar je hele badkamerkasten mee kan vullen, en chirurgische ingrepen voor de mensen die vinden dat het écht goed mis is met hun hoofd.

Voor iemand die beweert niet zo om uiterlijk te geven, heb ik er toch best geld aan uitgegeven. Niet aan make-up, want daar ben ik te lui voor, maar wel wenkbrauwen verven, bijvoorbeeld. En behandelingen bij de schoonheidssalon, en cremes die me dan door die salon werden aangesmeerd.

Sinds ik gestopt ben met letterlijk alles uit de serie hierboven, blijkt mijn gezicht niet ingestort. Ik zie er hetzelfde uit. Mijn vel voelt hetzelfde, en als het dan toch in de winter een keer heel droog is, smeer ik gewoon een paar dagen Labello op de droge plekken. Na het besparen van duizenden euro’s in de afgelopen paar jaar en een onveranderd gezicht in de spiegel, begin ik toch te vermoeden dat al die smeersels 100% onzin zijn. Tientallen euro’s, soms honderden, betaal je voor kleine potjes met smaakvolle vormgeving. Die bloedmooie actrice die in de advertenties staat (kwestie van genen, niet van smeren) moet ook betaald worden, zullen we maar denken.

Ik heb een voorstel. Laten we het gewoon allemaal uit het raam donderen en uit wraak voor al die onzekerheden die ons aangepraat worden, alle uitgespaarde geld beleggen en rijk worden. Gewoon al die rotzooi uit je badkamer flikkeren, een pot nivea en een fles zonnebrand kopen, genieten van de zee van ruimte die je badkamer is geworden, en de hele schoonheidsindustrie de pleuris laten krijgen.

2. Hout

Deze kost wat lef. Want dingen bouwen en toch niet betalen voor het hout dat je daarvoor nodig hebt, vereist twee dingen: geduld, en zo nu en dan schaamteloos rondneuzen in het grof vuil op straat.

Ik maak veel dingen zelf, als ze van hout te maken zijn. Bijvoorbeeld bij het bouwen aan mijn camper heb ik aardig wat hout gebruikt. En ook in mijn huis zijn veel dingen zelf in elkaar geklust. Daar heb je veel hout bij nodig, maar ik koop het tegenwoordig nog maar zelden. Als ik het koop, dan meestal omdat het haast heeft. Als ik de tijd heb, wacht ik af. Ik kijk gewoon een tijdje rond bij het grofvuil tijdens een rondje wandelen in de buurt. Mensen zetten halve platen perfecte multiplex zonder problemen aan de straat. Maar ook balkjes, oud hout uit gerenoveerde jaren ’30-woningen… Als het er schoon (of schoon te maken) en droog uitziet, en ik er een bestemming voor heb, neem ik het graag mee.

Allerslimste optie: bekisting. Ik weet niet zeker of ik het goede woord gebruik, maar ik bedoel lagere kwaliteit multiplex dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld machines voor de landbouw of de horeca in te verpakken en vervoeren. Dat multiplex is weliswaar niet zo superstrak als multiplex van de bouwmarkt, maar dat verschil zie je nauwelijks na een goede schilderbeurt – of als het toch aan de binnenkant van een kastje zit. Vorige zomer werd de snackbar om de hoek verbouwd, en daar stond iets – een nieuwe frituuroven, geloof ik – verpakt in multiplex te wachten. Ik mocht dat multiplex wel hebben. Voor niks. Er zaten wat gaten in van die enorme nieten waarmee ze de boel dichtmaken, maar daar weet mijn cirkelzaag wel raad mee.

Ook nuttig: een buurman/familielid met een grote schuur die van klussen houdt, heeft waarschijnlijk ook veel hout liggen dat hij niet weg wil gooien, maar dat hij waarschijnlijk ook niet gebruikt. Hij opgelucht, jij blij.

3. Concertkaartjes boven de 50 euro

Ik heb er al eens over geschreven: concerten zijn idioot duur en worden nog steeds duurder. Dat komt ook door prijzenstijgingen dus deels onvermijdelijk. Maar deels is het een poging van vooral Amerikaanse concertorganisatoren om Europeanen nu eindelijk eens te bewegen ook veel te veel geld neer te tellen voor kaarten. Zoals Amerikanen al jaren doen. De laatste jaren lijkt ze dat eindelijk te lukken. Daarbij worden ze geholpen door een ongezonde ‘superfan’ cultuur die bijvoorbeeld door Taylor Swift en vele anderen heel goed wordt uitgemolken.

Ik kom dus tegenwoordig niet meer in de Ziggo Dome en ook minder in de AFAS Live. Mis het geen moment. Concerten in Paradiso en de andere kleinere zalen in het land zijn beter. Ziggo Dome is TV-kijken. Je moet wel naar dat grote scherm kijken om de artiest te zien want die stip op het podium die beweegt, is niet te onderscheiden van het stofje dat vlak voor je neus in de lucht dwarrelt.

Hetzelfde geldt trouwens voor merchandise. T-shirts, posters, tassen, hoodies etcetera. De shirts eindigen op de stapel slaapshirts, de stoffen tasjes gaan bij de acht die je al had. De merchandise bij concerten heeft ook belachelijk hoge prijzen bereikt. Het is geldklopperij, een manier om de inkomsten per fan verder te verhogen. Ik pas er verder voor.

4. TV-kijken

Jaren geleden al schafte ik al mijn kabelabonnement af. Ik had wel streaming services, drie zelfs, maar die heb ik allemaal opgezegd in de tijd dat ik de snoeischaar in mijn maandelijkse uitgaven zette. Ik had het voornemen om af en toe weer een maand Netflix te nemen ofzo, maar het is er nog niet van gekomen.

Ik kijk nog wel TV, via de NPO app. Voor de publieke omroep betalen we al via de belastingen, en dat doe ik graag. De publieke omroep is een belangrijk goed. (Op het moment dat een politicus vindt dat de publieke omroep afgeschaft moet worden omdat die ‘te links’ is of ‘valse concurrentie’ is voor de commerciële netten, moet je uitkijken. Dat is een vast hoofdstuk in het handboek voor politici met onrechtstatelijke ambities.)

5. Dure wijn

Ooit las ik in de krant een interview met een wijnkenner die vertelde dat goede wijnglazen heel belangrijk zijn. ‘Middelmatige wijn in geweldige glazen smaakt beter dan dure wijn in goedkope glazen.’ Of iets van die strekking. Ik kan de quote niet online vinden. Hoe dan ook: ik kocht heel goede en dure glazen, en sindsdien heel veel middelmatige wijn.

EDIT: ik kreeg de vraag wat voor wijnglazen ik precies heb. Het zijn rodewijnglazen van het merk Schott Zwiesel. Van die grote bellen, die dingen waar je een hele fles in kwijt kunt, als je wil… Ik hou van stevige rode wijn, en ik zocht een merk dat nog redelijk betaalbaar was, en een type glas dat bij mijn favoriete wijnen past. Na veel research is dit het geworden.


Posted

in

by

Comments

12 responses to “5 dingen waar ik *geen* geld aan uitgeef”

 1. bespaarfreaksingle Avatar

  Ik ben jaloers op je vermogen om zonder tv kijken door het leven te gaan, is voor mij toch nog wel een guilty pleasure. Een paar keer per jaar bedenk ik dat ik het abonnement veel te duur vind en dat alleen internet voldoende is. Maar de alleen internet abonnementen zijn niet eens zo veel voordeliger helaas dus de motivatie om tv op te geven is te laag. Ook omdat ik al op zoveel andere dingen bespaar. Wat betreft gezicht, volledig met je eens Uiterlijke verzorging hoeft helemaal niet zo duur te zijn en we worden volledig gemotiveerd door de media om daaraan heel veel geld te besteden, ik doe er niet meer aan mee. Concertkaartjes idem. heb voor juni nog wel een kaartje gekocht voor Rammstein van 105 euro… maar dat stond al zo lang op m’n verlanglijstje. Verder kijk ik wel heel goed of ik het uitje het geld waard vind.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Nou ja, ik kijk soms tv op de laptop of mijn telefoon. Maar verder vind ik het heerlijk rustig. Ook niet zo’n lelijk zwart vlak in mijn woonkamer. Ik ga vanaf vandaag een paar dagen bij pa en ma logeren om wat klussen aan de bus te doen, dat worden lange avonden met heel veel tv-programma’s waar ik een hekel aan heb… Ik neem een boek mee!

   Veel plezier bij Rammstein!

 2. J.M. de Groot Avatar
  J.M. de Groot

  Ik geef geen geld uit aan dingen die ik ook gratis kan verkrijgen. Zo wilde ik er nog een eettafelstoel bij voor als er visite komt. Maar omdat dat niet zo vaak voorkomt wilde ik er geen geld aan uitgeven. En door geduld te hebben vond ik er een bij het grof vuil, hij ziet er nog prima uit en je vraagt je dan ook af waarom men niet de moeite nam hem bij de kringloop af te geven. Maar oke mij bespaarde het weer een hoop geld. Verder geef ik geen geld uit aan opruimboxen, de paar die ik nodig had heb ik gevonden in de vorm van emmers met deksel die op mijn werk door de catering weggegooid werden. De inhoud was poeder om soep te maken dus ze zijn zo goed als schoon en ook nog eens in mijn favoriete kleur groen. Kleine bakjes maak ik door vierkante melkflessen die op mijn werk weggegooid worden te ontdoen van de bovenkant en dan houd je kleine vierkante bakjes over waar ik kleine dingen in kan opbergen.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Jaaa, geweldig. Misschien ook een leuke blogpost, in de toekomst.
   Ik heb trouwens ook weleens iets bij het grof vuil gezet als het nog goed was, in de zekerheid dat mensen het toch wel zouden ophalen. Zeker tijdens de lockdowns was het grof vuil een alternatieve kringloopwinkel.

   1. J.M. deGroot Avatar
    J.M. deGroot

    Vandaag maar weer een keer een slag geslagen bij het grof vuil, of eigenlijk moet ik zeggen 3 keer. Bij een bejaardencomplex stond een zo goed als nieuwe boodschappen trolley iets verderop in de straat een verhoogde planten bak voor buiten en in een straat bij mijn werk een krukje voor bij een tuinstoel. De eerste 2 dingen waren een beetje lastig o op de fiets mee te nemen het krukje paste perfect op mijn bagagedrager.

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
     Mevrouw Hoefnix

     Jeetje wat goed!

 3. Mrs H te B Avatar
  Mrs H te B

  Je bent een vrouw naar mijn hart, met dat zelfbouwen, afvalrapen etc. Maar in sommige dingen maak ik andere keuzes. LEUK! JE doet me een idee aan de hand voor een blogpost (ooit nog een keer).

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Oh leuk! Ben heel benieuwd!

  2. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Trouwens, ik volg je blog! Ik probeer alleen zonder Google-account door het leven te gaan dus ik kan niet reageren. Hoop dat je je goed voelt na dat ziekenhuisbezoek.

   1. Mrs H te B Avatar
    Mrs H te B

    DAnk je, leuk dat je me volgt! Imk wist niet dat je niet kunt reageren zonder google-account? (Ben niet zo heel hanidg met dit soort dingen…)

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
     Mevrouw Hoefnix

     Ik ook niet :p dus het kan ook aan mij liggen…

 4. Meer door minder Avatar
  Meer door minder

  Ik hou van simpel en een eigen pad richting verder. Alles wat een ander heeft of wil laat me Siberisch. Daarom volg ik alleen mijn eigen, “Meer door minder”, methodiek en dat zorgt ervoor dat ik zonder zorgen 100 kan worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *