AirBnb-gasten zijn lief (plus 8 tips voor nieuwe hosts)

Terwijl ik nog steeds in Griekenland he-le-maal niks zit te doen, zijn in mijn huis in Amsterdam al twee keer een stel Airbnb’ers gekomen en weer gegaan.

Mijn schoonmaakster vroeg na de eerste gasten of ze wel geweest waren, zo netjes was het, en het tweede stel heeft een cadeautje achtergelaten. Wat een schatten.

Ideale eerste gasten dus, voor iemand die toch een klein beetje ongerust was. Ik heb ooit huurders gehad voor lange tijd, toen ik in het buitenland woonde. Daar zat een stel bij dat mijn huis als doorvoerhuis voor illegalen gebruikte, en een ander stel dat tijdens hun ruzies niet alleen elkaar, maar ook mijn huis af en toe een goeie rechtse gaven. Niet leuk. Ook niet voor mijn buren, trouwens.

Vakantieverhuur gaat tot nu toe een stuk gezelliger. En het verdient beter. En je hoeft er niet voor te verhuizen. Ook leuk: mijn eerste review!

Ze waren ook echt heel blij, en daar word ik dan weer heel blij van. Het tweede stel was zonodig nog aardiger. Die hebben een briefje en een cadeautje achtergelaten.

Maar uiteindelijk het belangrijkste is de zak met geld. Dat loopt ook lekker. Het bedrag van ruim €1000 hieronder is voor beide boekingen samen, en het staat al op mijn rekening. Dat gaat allemaal vanzelf.

En die ‘upcoming’ €674,59 is van de reservering die vandaag begint. Het geld komt dan na het weekend. Lekker hoor! Er is ook nog een vierde reservering. Samen gaat dit mij ruim €2.000 opleveren voor 12 nachten in totaal. Daar gaan nog wel kosten en belasting van af. Toch: bijna slapend rijk worden. Of letterlijk slapend, want mijn luie relaxstoel ligt echt heel erg lekker…

Ik heb het bij vier boekingen gehouden, anders zou de stapel handdoeken en beddengoed opraken en mijn schoonmaakster de was moeten gaan doen en dat was me te ingewikkeld.

Waar ik vooraf geen rekening mee had gehouden, waren andere voordelen. Zo zijn al mijn klussen in huis, ook die al jaren lagen, ineens gedaan. Ik heb mijn eigen huis leuker gemaakt omdat ik dat voor anderen blijkbaar wel doe, maar niet voor mezelf. Ik wilde bijvoorbeeld al lange tijd mijn zelfgemaakte tafel opnieuw schuren en lakken omdat de bestaande lak na 17 jaar aan het loslaten was. Ik heb dat letterlijk de avond voor mijn vertrek eindelijk gedaan. Ook zitten het brandalarm en de – al anderhalf jaar geleden gekochte – badkamerlamp eindelijk op hun plek. Veel mensen doen zulke dingen (en nog veel grotere klussen) als ze hun huis gaan verkopen. Beetje jammer. Je kunt er beter zelf van genieten.

Hetzelfde geldt voor spullen wegdoen. Ik heb jaren geleden al eens grondige opruimrondes gedaan maar er blijft altijd rotzooi over die bij nader inzien ook heel goed weg kan. Als er een deadline is, neem je die besluiten een stuk makkelijker en ga je door je huis als een lastminute Marie Kondo (of, als je het beter voorbereidt dan ik heb gedaan, een hardcore Marie Kondo die een maand de tijd neemt) en dat kan helemaal geen kwaad.

Kortom: als ik straks thuiskom, is mijn huis fijner dan ooit, en heb ik €2.000 verdiend. Mijn schoonmaakster is ook blij want die heeft extra verdiensten. Een deel van die €2.000 ga ik trouwens gebruiken om de keuken een beetje te upgraden. Zo wordt het huis steeds leuker. Een ander deel heb ik uitgegeven in mijn vakantie, en een ander deel heb ik gisteren in mijn beleggingspot gestopt. Daarover aanstaande woensdag meer nieuws, want dan is het alweer tijd voor een kwartaalupdate met de stand van zaken rond mijn beleggingen. Het is een spannende tijd…! (Ja, ik doe bewust geheimzinnig.)

Overweeg je Airbnb ook eens te proberen? Dan wil ik je iets vragen. Maak dan een ‘hosting profile’ aan via deze link. Dan krijg jij een klein bedrag, en ik een iets groter bedrag. Ik geloof dat ik hierbij warempel dan mijn allereerste affiliate link heb geplaatst! Waarschijnlijk ook de laatste, trouwens, want aan zo’n anti-consumeer-blog als dat van mij valt natuurlijk niet zoveel te verdienen als bedrijf. ‘KOOP NU eh… niks.’

Ik vind het echt niet weinig wat ik dan krijg, dus als je mijn blog leuk en/of nuttig vindt en iets terug wil doen, dan is dit een perfecte manier. Ik heb zelf ook zo’n link gebruikt van iemand anders en ik ben achteraf heel blij dat ik die zo makkelijk heb kunnen supporten zonder dat het mij iets kost.

Als je het gaat proberen, dan ook meteen een paar tips.

1. Jouw huis is ook geschikt

Denk niet te snel: mijn huis is niks voor Airbnb. OK, ik zit op een populaire plek in Amsterdam, maar overal zijn tegenwoordig toeristen. Ook binnenlandse! Misschien woon je bij de bossen (leuk voor wandelaars en vogelspotters), heb je een huis waar drie gezinnen in passen (leuk voor familiereünies of opa en oma die de hele club op een weekend trakteren), of heeft je stad een middeleeuwse kern waar geschiedenisfans hun hart kunnen ophalen. Of misschien woon je in een industriegebied (Eindhoven bijvoorbeeld!) waar altijd wel zakenreizende mensen een Airbnb zoeken omdat ze een hekel hebben aan hotels. Als er een hotel in de buurt is, of een camping, dan is er ook een markt. En wat ook nog kan, is dat je een perfect tuinhuis of zolder hebt voor mensen die een flexwerkplek zoeken. Schijnt het helemaal te zijn.

Ook goed om te beseffen hoe anders afstanden werken voor veel mensen. Wij Nederlanders vinden dan wel dat bijvoorbeeld Gouda niet in Rotterdam ligt, maar daar denkt een gemiddelde Amerikaan echt anders over. Als je er komt met een uur OV, is het dezelfde stad. En in Gouda ben je vanuit Rotterdam in 18 minuten. En wie wil er nou niet naar de stad van de Goudse kaas? Wij, want Goudse kaas is niets bijzonders. Maar een heleboel andere mensen wel.

2. Je profiel en je listing zijn belangrijk

Neem de tijd voor het aanmaken van je ‘listing’ – het profiel van je huis. Airbnb loost je er redelijk doorheen maar het kost wel erg veel tijd. Sommige dingen kun je trouwens ook overslaan als je geen zin hebt. Zo word je aangemoedigd om een hele reisgids van je buurt op te stellen. En er is de optie voor ‘toegankelijkheid’: aangeven dat je huis rolstoeltoegankelijk is, of bijvoorbeeld dat je voordeur bereikbaar is voor slechtzienden – en dat moet je dan met foto’s bewijzen. Je kunt die opties ook allemaal overslaan. Of later wel eens kijken of je daar zin in hebt.

3. Leef je uit als paparazzo

Maak goede foto’s, en veel. Ik heb foto’s gemaakt op een zonnige dag toen de schoonmaakster net was geweest, en heb alles met lekker mooi licht op de foto gezet. Maar wel precies zoals het huis er ook uit zal zien als mensen binnenkomen. Ik wil niet dat ze zich bekocht voelen.

4. Een goede handleiding is essentieel

Schrijf een goede handleiding, of pas een versie aan die op internet staat. Ik heb, omdat ik in Amsterdam woon, benadrukt dat in mijn huis niet gerookt, geblowd of gefeest mag worden. Maar ook alles waarvan ik denk: ‘dat zou ik niet meteen snappen aan dit huis’ heb ik erin gezet, met foto’s. Dat scheelt vragen. Ik heb op dit moment gasten die toch veel vragen stellen (mijn buren appten ‘ze zijn heel oud dus waarschijnlijk kunnen ze niet googlen’) maar dat vind ik ook niet erg.

5. Niet alles hoeft

Wees eerlijk tegenover jezelf over wat je wel en niet wilt. Ik heb de instellingen zo staan dat ik elke aanvraag handmatig moet goedkeuren. En ik weiger mensen die bijvoorbeeld heel jong zijn wegens een te hoog feestgevaar. Niet dat die zich al gemeld hebben. Er zijn wel twee mensen die ik heb geweigerd omdat ze niet reageerden op mijn bericht. Airbnb is blijkbaar net Marktplaats. Airbnb zal je soms aanmoedigen om dingen op een bepaalde manier in te stellen (automatisch accepteren dus geen check, flexibele annuleringsvoorwaarden, geen minimum aantal nachten, kinderen accepteren, van die dingen) maar dat moet wel bij je passen.

6. Self check-in: doen

Als je het makkelijk kunt doen, kies dan voor self check-in. Bijvoorbeeld met zo’n kastje naast de voordeur (of op een wat minder opvallende plek) met een toegangscode en de sleutel erin. Of misschien heb je wel een smart deurbel en kun je ze zelf op afstand binnenlaten. Dat scheelt allemaal gedoe en je hoeft niemand te vragen om de gasten binnen te laten. Het is ook populairder bij veel gasten. Ik heb die optie niet dus ik heb voor de zekerheid vier mensen de sleutel gegeven, zodat er hopelijk altijd wel iemand thuis is. Het blijkt prima te doen. Moet je wel leuke buren hebben. In de toekomst heb ik een goede vriendin die in de buurt woont en ook wil gaan verhuren via Airbnb, en dan gaan wij voor elkaar de check-in regelen. Als we tenminste niet met elkaar op vakantie zijn…

7. Waar laat je je spullen??

Waar ik enorm mee worstelde: waar laat ik mijn spullen?? Nadeel van mijn huis is dat er nergens een deur is waar ik een slot op kan zetten: er is geen extra slaapkamer en de berging moet toegankelijk blijven omdat daar de koelkast en de wasmachine staan. Ik ben erop uitgekomen dat ik een paar kostbare dingen goed verstopt heb, een paar andere dingen in de berging beneden heb gezet die wel op slot kan (maar wel vochtig is), en van de rest heb ik gedacht: als je dan toch zo nieuwsgierig bent, ga je gang. Je weet toch niet wie ik ben. (Dit werkt minder goed als je de zolder als wietplantage gebruikt, wereldberoemd bent, of als je je toch wat geneert voor de uitgebreide porno-collectie in je dvd-kast.) Verder heb ik een deel van mijn kledingkast vrijgemaakt – maar een deel dus ook niet – en vooral rommelig ogende hoekjes opgeruimd. Dat staat fijner en die rommel moest toch nog een keer weg. En ik ga binnenkort een afsluitbare kast in de berging zetten voor de dingen die je toch beter achter slot en grendel kunt zetten. Op die gedachte was ik nog niet eerder gekomen…

8. Wees lief voor je buren

Tenslotte een van de belangrijkste: maak goede afspraken met je buren, zeker als je in een vve zit. Er zijn vve’s met zulke slechte ervaringen met toeristen dat men het helemaal verboden heeft. Ik heb meer geluk. We hebben een goede vve met redelijke mensen die rekening houden met elkaar en waarin we elkaar deze bijverdienste gunnen, maar waarin we er ook voor waken dat we elkaar geen overlast bezorgen. Overlast die er wel is, komt eigenlijk voornamelijk van langetermijnhuurders, en dan van die eigenaren die zo afwezig zijn dat ze die overlast niet eens in de gaten hebben en er ook niet van wakker liggen (beter gezegd: eigenaar, enkelvoud). Heb je een oude boerderij op het platteland, dan is dit eigenlijk geen kwestie. Maar ook daar kun je een groep party animals treffen die van je deel een dansvloer maken en met de meegebrachte geluidsinstallatie een gigantische hoop herrie produceren die tot de buren reikt. Buren moeten dan weten waar ze kunnen klagen en ook erop kunnen vertrouwen dat je hun klachten serieus neemt.

En dan zijn er nog steden die wetgeving hebben, zoals Amsterdam, waar je o.a. een vergunning nodig hebt. Weinig werk, je moet wel even uitzoeken hoe het zit.

Nog meer weten? Ik vond deze post van Finance Queen met nog veel meer praktische tips heel nuttig.

Wat de ervaring is van mijn vrienden en van anderen die ik heb gesproken, is dat vrijwel iedereen gewoon te vertrouwen is, en ze zijn blij dat ze een tijdje in je huis mochten zijn. Denk ook aan hoe je het zelf zou aanpakken. Ik heb een keer per ongeluk een lamp kapot gemaakt in een Airbnb in Kopenhagen. Ik heb toen overlegd met de host (een heel aardig iemand die dit ook voor het eerst deed!) en ben toen een nieuwe gaan halen omdat de eigenaar de lamp om de hoek had gekocht. Ik kocht dezelfde, declareerde de kosten bij mijn reisverzekering, en de host en ik waren allebei gelukkig.

Twijfel? Probeer het gewoon een keer. En vergeet niet: begin dan hier. Mijn dank zal enorm zijn!


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 responses to “AirBnb-gasten zijn lief (plus 8 tips voor nieuwe hosts)”

 1. bespaarfreaksingle Avatar

  Ik zou er wel voor open staan, lijkt me perfect als mijn vakantie min of meer door tijdelijke huurders kan worden betaald, maar hier in de Noord-Hollandse polder is er denk ik weinig vakantie-of werkanimo om mijn huis te huren als ik er zelf niet ben. Ook lijkt het me vooral lastig aangaande persoonlijke bezittingen. Niet dat ik er zoveel heb, maar kan ze inderdaad ook niet makkelijk achter slot en grendel verbergen. Ik heb een hele mooie logeerkamer met tweepersoons bed en kledingkast dus dan zou ik wel het liefst mijn eigen slaapkamer en werkkamer op slot willen kunnen doen.
  Vind je het ook niet spannend of er niet wat gejat of gesloopt wordt door de gasten die het niet netjes melden? of is dat risico via Airbnb afgedekt?

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Hoi! Ik zou het gewoon proberen. Of kijk welke andere huizen op de site staan, en voor hoeveel. Je eigen slaapkamer op slot doen is dan natuurlijk heel makkelijk, zeker als je een mooie logeerkamer hebt. Die luxe heb ik niet.
   Ik was wel wat bang voor slopertjes maar dacht ook: de kans is echt heel klein. En alles is perfect gegaan.

 2. Ri Avatar
  Ri

  Nee, ik overweeg het zelf niet. Zou met mij om 3 gezinsleden gaan. Vind ik te veel gedoe. Ook omdat wij zelf aan de schoolvakanties gebonden zijn.

  Wel heb ik, via en met mijn zus, Airbnb’s gehuurd. En met veel plezier. Wij lieten voor de hosts presentjes achter. Je wil als huurder immers ook een goede rating. 5 sterren zoeken 5 sterren. En dat werkt, mijn zus kan met haar rating overal terecht.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Snap ik, met een gezin is ook wel gedoe. En iedereen moet er maar zin in hebben.
   Wat leuk die cadeautjes! Ik zou er nooit aan gedacht hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *