Vakantiespecial: heel zen op vakantie kost bijna niks

Mevrouw Hoefnix doet weleens alsof ze enorm cultureel is, maar dat valt op het moment vies tegen. Ze zit op een Griekse camping met een actieradius van 20 meter: het strand is 10 meter naar links, de taverne 10 meter naar rechts, en de zon recht boven. De biertjes zitten in een koelkast drie stappen van haar stoel.

Ze zit hier nu al dagen. Niemand weet meer hoeveel dagen. Wat doet ze de hele dag? Niks. Beetje zwemmen. Beetje nadenken. Beetje eten. Biertje drinken. Dutje doen. Boekje lezen. Weer een beetje nadenken. Archeologische opgravingen? Wat zijn dat ook alweer? Daar heeft mevrouw Hoefnix het te druk voor, hoor. Zeker op de extra volle dagen dat er ook een wasje gedraaid moet worden, of de afwas gedaan. En dan ‘s avonds naar de taverne scharrelen voor een souvlaki.

Dat laatste was tenminste de verwachting. Niks doen is ook niet koken. Maar zo gaat het dan nooit. (Ik ben er pas één keer geweest, gisteren, om de wedstrijd te kijken, en nee, ik wil er niet over praten, bedankt). Want dat ‘beetje nadenken’ blijkt vaak vanzelf te gaan over het eten: ‘die tomaatjes moeten nog op.’ En voor je het weet staat er een quinoasalade met komkommer, stukjes tomaat, feta en een paar olijven op tafel. Met een stuk brood, geroosterd in de grilpan.

Trouwens, die camping met schaduw en losse toiletpotten waar ik het vorige week afgelopen zondag over had, die verdiende die samenvatting niet. Ik ging voor de grappige anekdote, maar hoewel het sanitair inderdaad lachwekkend beroerd was, was dat terrein eigenlijk hartstikke leuk. En ik kreeg een courgette uit de moestuin. Ik mocht hem zelf plukken. Toen had ik voor twee dagen lekkere gemarineerde en gegrilde repen courgette, voor bij de köfte van de echte slager.

Maar op deze camping heb ik nieuwe niveaus van niksen bereikt. Ik doe zo weinig, dat het leven er enorm simpel van is geworden. Ik lees, zwem, slaap, eet en drink. En dat is, naast enorm lekker, ook heel goedkoop.

Deze camping kost me €19 per nacht inclusief stroom. (Deden de zonnepanelen het nou nog maar, dan was het zelfs €14.) Ik haal elke middag een fles water (€1) en een ijsje (€2) in het winkeltje. Ik heb boodschappen gedaan (€51) in het dorp voordat ik de camper parkeerde, inclusief drank en avondeten, en ik spring elke dag twee of drie keer in de zee(€0). Ik denk dat ik pas wegga als de boodschappen op zijn. Dat kan nog wel even duren.

Ik geloof dat ik nu snap waarom die Amerikaanse FIRE-mensen altijd zeggen dat je niet meer, maar minder uitgeeft als je eenmaal bent gestopt met werken. Je zou denken: dan ga je reizen, of andere dingen doen met je tijd die geld kosten. Maar eigenlijk is het heel goedkoop om de tijd hebben. Als ik nu thuis was geweest, was ik zeker een dag van de week moe geweest van werken, en had ik misschien ergens eten gehaald of een kant-en-klare salade van de AH. Of ik had een pizza in de oven gestopt. In ieder geval waren die tomaatjes waarschijnlijk beschimmeld in de afvalemmer beland.

Werken, te druk zijn en stress kosten geld. Je neemt een schoonmaakster, een maaltijdbox, je vergeet je brood voor kantoor en luncht ergens met een collega, je bent te laat dus je haalt ontbijt op het station, enzovoort. Als je tenminste het geld hebt voor al die dingen, want ik weet sinds ik het een tijd bijgehouden heb, dat zoiets duurder is dan je denkt. En allerlei dingen die je doet omdat je denkt: ‘dat heb ik wel verdiend na een week hard werken’, die vallen natuurlijk ook af.*

Nou zou ik natuurlijk niet het hele jaar door op een Grieks strand gaan liggen als ik niet meer werkte. (Hoewel – ik kom hier behoorlijk wat pensionado’s tegen die precies dat doen.) En het was bepaald niet gratis om hier te komen, natuurlijk. Maar ik vind het wel inspirerend, deze zenvakantie. Misschien moet ik proberen wat van dat gevoel mee terug te nemen. Samen met de goedkope olijfolie en de volle tank diesel.


*Dit is waar ‘Your Money Or Your Life’ van Vicki Robin onder anderen over gaat. Ik zit het net te herlezen, maar nu op papier in plaats van pdf. Dat bevalt me trouwens beter, ik neem het beter op. Mocht iemand het boek trouwens willen hebben, laat het me weten.


Posted

in

by

Tags:

Comments

11 responses to “Vakantiespecial: heel zen op vakantie kost bijna niks”

 1. Jh Avatar
  Jh

  Ik heb laatst een lezing gehad over het boek maar nog niet gelezen. Dus geïnteresseerd in het boek!

 2. Marian Aangeenbrug Avatar
  Marian Aangeenbrug

  “Je geld of je leven” inderdaad de Nederlandse versie van het boek. Nog steeds een aanrader! Ook te downloaden!
  “Hypotheek vrij” van Gerhard Hormann heeft mij ook geïnspireerd de hypotheek af te lossen , te sparen en zo eerder te kunnen stoppen met betaald werk.
  Marian A

 3. Mrs h te b Avatar
  Mrs h te b

  Het klinkt als de perfecte vakantie! Het boek wat je noemt ken ik niet. Of is het vertaald als Je geld of je leven- ik weet ineens niet meer wat ik in mijn boekenkast heb staan……

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ja, er is ook een Nederlandse versie met die naam. De schrijfster is Vicki Robin. Echt de moeite waard.

 4. Ruth Avatar
  Ruth

  Ik ben geïnteresseerd in het boek. Veel over gelezen maar nooit gelezen.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ik heb je een e-mail gestuurd!

 5. bespaarfreaksingle Avatar

  Mevrouw Hoefnix doet haar naam eer aan op het moment, heerlijk genieten van zon en zee en niks hoeft. En als je dan inderdaad lekker zelf gaat koken met de heerlijke ingrediënten van je vakantiebestemming, is het vakantieleven ook niet eens extra duur, heerlijk toch?
  Your money or your life heb ik in de Nederlandse versie gelezen. Mooie eyeopener, of in de Nederlandse versie oogopener 😉 wat je werkelijke uurloon is (bijzonder laag als je door je werk een schoonmaakster, betaalde kantine lunches, lange reistijden en werkkleding nodig hebt) en hoeveel je moet werken om dan iets te kunnen kopen.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Precies! Ik ben er ook net achter dat hier af en toe een groenteboer langs komt met een karretje verse groenten dus ik weet niet of ik hier ooit nog wel wegkom. 😀
   Heb jij ook die oefeningen gedaan in het boek? Ik ben er ernstig over aan het nadenken om het te gaan doen.

   1. bespaarfreaksingle Avatar

    Een boekhouding hield ik al bij en ik heb uitgerekend wat mijn werkelijke uurloon was. Intussen heb ik al dingen veranderd zoals stoppen met huishoudster (alleen daarvan al kan ik in 10 jaar een jaar eerder met pensioen), fietsen naar het werk ipv auto dus dat kan ik als lichaamsbeweging gaat rekenen ipv reistijd en minder benzine kosten, lunch nam ik al mee van huis en ik hoef geen speciale werkkleding te kopen. Dan zou mijn werkelijke uurloon nu bijna gelijk liggen aan wat ik verdien. Als ik me goed herinner, was een van de eerste oefeningen om uit te rekenen wat je nu op je spaarrekening had kunnen hebben, maar dat vond ik een beetje ver gezocht en veel te hard graven in het geheugen.

    1. bespaarfreaksingle Avatar

     mr money mustache laat op zijn blog ook onwijs goed zien wat de autocultuur kost aan tijd en geld, en hoe weinig een mens nodig heeft om toch in luxe te kunnen leven. Het is maar net wat je onder luxe verstaat 😉 maar die volg je ongetwijfeld ook al

     1. Mevrouw Hoefnix Avatar
      Mevrouw Hoefnix

      Ja MMM was vorig jaar het blog dat ik van begin tot eind heb gebinged 🙂 Dat van die auto’s vind ik wel een van zijn geniale ideeën. Ik kijk nooit meer naar een auto op dezelfde manier.

      Ik ga misschien eens kijken wat het oplevert als ik braaf alle 9 dingen doe uit het boek van Vicki Robin. Maar inderdaad, veel van wat erin staat, doen we eigenlijk al op een andere manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *