Vakantiespecial: verdien je vakantie terug

Ik kon niet kiezen tussen onderwerpen dus dat heb ik jullie laten doen op Instagram. Ruime winnaar was een stuk met nog meer bespaartips voor op vakantie. Deze keer gaan we omdenken. Je kunt besparen op vakantie, maar je kunt ook je vakantie terugverdienen door daar de uitgaven te doen die thuis duurder zijn.

We willen natuurlijk alleen de uitgaven doen die we anders ook zouden doen. Dingen waar we echt wat aan hebben en die ook bijdragen aan een leuk leven. Dus vraag je allereerst af: wil ik dat überhaupt wel kopen? Maar als het antwoord dan volmondig ja is, dan kun je van je vakantie gebruikmaken. Een soort toeristische variant op geoarbitrage.

Dat is allemaal natuurlijk afhankelijk van waar je op vakantie gaat. Ga je naar Noorwegen of Zweden, dan is dit een post waar je niets aan hebt. Dingen zijn daar vaak duurder en ik heb geen ervaring met in Scandinavië op vakantie gaan. Misschien zijn er trouwens wel nog steeds dingen die je beter daar kunt doen dan hier. Een sauna kopen? Geen idee… Tips van de kenners in de comments, graag!

Hieronder mijn favoriete uitgaven die je in je vakantieland kunt doen. Vaak uitgaande van een vakantie per auto, maar een extra koffer in de trein of het vliegtuig kan ook, natuurlijk.

Schoonheidsbehandelingen en de kapper in Zuid-Europa

Stel een bezoek aan de kapper en – indien van toepassing – de schoonheidsspecialist uit tot op de locatie van je vakantie. Dat is waarschijnlijk veel goedkoper. Ooit kwam ik vaak op een mediterraan eiland en ik verdiende dan een heel groot deel van het vliegticket terug door op dat eiland naar de kapper te gaan, en naar de schoonheidsspecialist voor een wax. Het prijsverschil was zo groot dat ik dat hele ticket er meteen al bijna uit had. Denk ook aan mani- en pedicures. (Of pak het groots aan en laat je ogen laseren in Istanbul voor je naar het Turkse strand vertrekt…)

Hamsteren in Duitsland

Je kent de mensen wel die regelmatig boodschappen doen in Duitsland. Met hele kofferbakken vol komen ze om de zoveel tijd terug, als eekhoorns in de herfst. Ik zelf haal soms een goedkope variant van Jägermeister uit Duitsland. Vijf euro per fles, en ik vrees dat ik ze met treetjes tegelijk naar mijn holletje sleep. Als je met de auto op vakantie gaat, kom je vaak wel in de buurt van Duitsland. Sla in! Denk ook aan diepvriesproducten. Met een beetje beleid blijven die ook in je warme auto uren lang bevroren.

de supermarkt in Frankrijk en spanje

Ikzelf draai altijd een beetje door in Franse supermarkten dus ga daar gewoon binnen en als je dan een beetje een type bent als ik, kom je daar weer buiten met ingeblikte kwartels, drie soorten roomboter, een kilo ganzenvet en een fles frambozenazijn. En een lichte duizeling, want wat hebben die Fransen lekkere spullen in de supermarkt… Ook in België zijn de supermarkten al heel fijn.

In Spanje geldt hetzelfde. Onder anderen ingeblikt eten is een goeie optie. Spanjaarden blikken van alles in en dat betekent absoluut geen mindere kwaliteit. Bovendien zien die blikjes er prachtig uit en zijn ze bijna eeuwig houdbaar.

De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de prijsverschillen tussen Europese landen en dat had interessante uitkomsten. Lees het hier.

Mag ik er een off topic advies aan vast plakken? Ga hier bij thuiskomst meteen mee aan de slag. Die fles azijn verdient een beter lot dan het rariteitenhoekje van je voorraadkast. Ga in de weken dat je weer thuis bent, lekker koken en al die lekkere dingen opmaken zodat je nog even nageniet van de vakantie. Bewaar ze niet voor een speciale gelegenheid want, om een internetquote te parafraseren, het leven zelf is al een speciale gelegenheid. Nodig je beste vrienden en leukste familieleden uit en vertel meteen alle stoere verhalen over bergpassen enzo, dan ben je die ook weer kwijt.

Grote uitgaven in Duitsland

Niet alleen eten, maar ook electronica en andere grote uitgaven zou je kunnen uitstellen tot je via Duitsland weer van vakantie terugkomt. Gereedschap is daar ook soms goedkoper. Wederom: eerst afvragen of je dat geld überhaupt wel wil uitgeven. Die paar honderd euro kunnen ook heel nuttige dingen doen in je indexfondsje…

Om ervoor te zorgen dat je niet de halve vakantie aan het inkopen bent, kun je dingen online bestellen en laten bezorgen op je vakantieadres. Campings, hotels, bungalowparken en dergelijke kunnen dat prima regelen.

cadeautjes

Het vereist wat planning en vooruitdenken maar hoe leuk is het om in de loop van het jaar een verjaardags- of Sinterklaascadeau te geven dat je op reis al hebt gekocht? Een leren riem uit Italië voor die man die je met de kerst altijd sokken geeft, van die dingen.

Als iemand die je iets wil geven, van kleding maken of quilten houdt, is het misschien wel heel leuk om een lokale stof te kopen. Ik heb dat in het verleden gedaan in Azië (zijde), Afrika (traditionele prints) en Schotland (traditionele tartan-stoffen). Of soms maakte ik dan iets met die stof en gaf dat als cadeau.

Hobby’s

Hou je van houtbewerking, ga naar Engeland en kom terug met een goeie lading specialistisch gereedschap zoals beitels en schaven. In Engeland is dit gereedschap vaak goedkoper. (Moet je wel met de trein of auto, of een koffer inchecken. En de invoerheffing is sinds Brexit een kwestie, dus het zal wel minder voordelig zijn dan voorheen.)

Verder is het de moeite waard om te zien of andere hobby-spullen in je vakantieland goedkoper zijn. Denk aan tuingereedschap, game consoles, muziekinstrumenten, fotocamera’s, goede kookpannen, verrekijkers, sportkleding en wandelschoenen.

Kleding en schoenen repareren

Voor backpackers in Azië is het op maat laten maken van (zijden) pakken een bekend fenomeen. Maar ook als je dichter bij huis blijft, is het een optie om de plaatselijke kleermakers aan het werk te zetten. In Turkije werken heel vaardige kleermakers en schoenmakers, en dat geldt ook vast voor Griekenland en andere landen in de buurt. Laat je goeie schoenen daar verzolen of repareren, of zelfs een pak op maat maken.

Tanken

En uiteraard: ga je met de auto, neem een volle tank benzine mee terug, bijna overal vandaan behalve Nederland.

Blijf in nederland

Effectiefste bespaaroptie: ga helemaal niet naar het buitenland. Ga bijvoorbeeld met de trein naar een mooie bestemming in Nederland, doe aan huizenruil of doe een fiets- of wandelvakantie. Dan hoef je überhaupt niet te tanken of rare souvenirs te kopen voor jezelf of anderen, en dat scheelt uiteindelijk het meeste.


Posted

in

by

Tags:

Comments

8 responses to “Vakantiespecial: verdien je vakantie terug”

 1. Willem Avatar
  Willem

  Wat ik me tijdens het lezen afvroeg is of je nu bezig was met vakantie vieren, of bezig was met geld verdienen. Persoonlijk vind ik de vakantie een tijd om je helemaal te ontspannen en je nergens druk om te hoeven maken. Voor die ontspanning reserveer ik geld en wil me niet vermoeien met gedachtes als ‘wat kost dat allemaal’ en zal al helemaal niet bezig zijn met terugverdienen ervan.
  Als ik op een camping sta zet ik ook geen bordje met ‘te koop’ bij de tent in de hoop het stageld ‘eruit te halen’. Maar misschien dat een handelaar daar anders over denkt.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Heb je helemaal gelijk in. Maar een stuk schrijven over geld ‘verdienen’ op vakantie is nog iets anders dan al die dingen zelf ook doen. Ik heb ook geld opzij gezet, vooral omdat de vakantie nu zo lang is, en mijn huis verhuurd om dezelfde reden. Maar verder ben ik gewoon lekker weg. Eindafrekening volgt in een blogpost op (hopelijk) zaterdag. 🙂 Ik ben wel benieuwd wat de schade nu uiteindelijk is…

   1. Mevrouw Hoefnix Avatar
    Mevrouw Hoefnix

    Hoewel… ik zit toch te denken aan een bezoekje aan de DM na onderstaande tips!

 2. Ri Avatar
  Ri

  Herkenbaar: drank uit Duitsland. Mijn zus reist er geregeld naartoe, of in de buurt, en krijgt dan een boodschappenlijstje mee. Deze zomer gaat ze naar Polen. Heb het idee dat ik nog wat goedkoper uit zal zijn.
  En ik laat haar in Dld ook de DM drogist leeg kopen. >50% minder betalen voor de enige handcrème die ik verdraag. Kassa.

  Geen vakantie, maar wel een leuke dag: op en neer naar Noord-Frankrijk voor boodschappen bij de Auchan. Gekkenwerk, maar wel eens leuk. ‘s morgens karren en ‘s avond een wijntje met echte brie.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Wat een goeie tips! Dank je wel.
   Oost-Europa zoals Polen is vast nog goedkoper dan Duitsland, ik ben er een paar jaar geleden een keer geweest en het was echt voordelig.

  2. JolandaT Avatar
   JolandaT

   Mee eens de DM drogist in Duitsland. Het huismerk is goed en goedkoop en meestal ook nog vegan en geschikt voor gevoelige huid, tanden etc. Ik sla ieder jaar op weg naar mijn vakantieoord tandpasta, schsmpoo etc in.

 3. Mrs h te b Avatar
  Mrs h te b

  Ik.wilde net zeggen: ik ben van de fietsvakanties! Dus ik laat het wel uit mijn hoofd om te zwaar spul mee te nemen…. Wat wel fijn is om mee te nemen: (altijd) iets kleins en lichts, iets te eten, stukje lekkere zeep, iets van een sierraad…

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ja! Of een ansichtkaart van een museum. Ik heb een wisseltentoonstelling aan mijn bureau van kaarten die ik in musea heb gekocht. Die past ook altijd in je bagage. En lekker goedkoop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *