WTF waarom?? (5) – een cruisevakantie

Dit is een aflevering in de serie ‘WTF waarom??’ over gekmakende verspilling. Deze keer: cruisevakanties. Geschreven vanuit een ligstoel aan een idyllisch Kroatisch meer, dus je vraagt je af wat mevrouw Hoefnix bezielt.

We hebben het hier in huize Hoefnix natuurlijk over besparen maar ook over verspilling, overconsumptie en vervuiling. En dan vooral omdat het zoveel met elkaar te maken heeft. Verspilling is gewoon dom en duur. Al die kleding kopen en niet dragen, al die rotzooi je huis in slepen zonder dat je er ook maar een fractie gelukkiger van wordt: daar wordt de planeet slechter van, en jijzelf armer.

In de vakantiespecial van Hoefnix daarom deze keer: vervuilende vakanties zijn stom. Met als vervuiler nummer 1: een cruise. Je schijnt nog beter een achtdaagse intercontinentale vlucht te kunnen boeken, en dat verbaast me niks. Hoeveel brandstof moet het wel niet kosten om een flatgebouw op zee in beweging te krijgen?? Het is een absurd idee. En dan al die mensen erop. Vrijwillig! Al die mensen wilden dat zelf! Met z’n allen op zo’n drijvende stapel hotelkamers waar je niet af kan. Te kleine hotelkamers, ook. Het zijn zulke ongemakkelijke oorden dat politieagenten spontaan gaan staken als ze erop geparkeerd worden. En daar meld je je dan vrijwillig voor aan. Nu maar hopen dat er niemand ziek wordt. En dan de hele dag bingoën in een veel te vol zaaltje. Een wiebelend zaaltje, stel ik mij zo voor. En we weten sinds Triangle of Sadness hoe ver dat wiebelen kan gaan.

Waarom moet dit allemaal op een schip? Zodat je zonder ook maar een poot te verzetten, in allerlei landen aan wal kunt. Lekker shoppen in locatie 1 en dan een dag later op excursie door locatie 2. Ik durf te wedden dat dit bullshit is. Mensen gaan op een cruise zoals sommigen van mijn vrienden naar een festival gaan. Het gaat zogenaamd om de bands maar ondertussen liggen ze het hele weekend onder dezelfde boom te blowen en te drinken en een zonnesteek op te lopen, zonder een band te zien. Jammer van je geld. Maar je doet er verder niemand kwaad mee en het gaat ook om de sfeer. Bij een cruise is dat anders. Daarmee help je de wereld naar de knoppen, en het is een idioot plan.

Dat het idioot is, moet je toch al gaan dagen voordat je boekt. Op de website staat soms als aanbeveling dat het een extra luxe schip is: ‘alle hutten hebben een balkon!’ en je vraagt je af in welke andere omgeving dat als ‘luxe’ zou zijn betiteld. Behalve in een startersappartement in Amsterdam, maar daarin wil je ook niet wonen en ook die kosten veel te veel geld.

Als je aan boord stapt, zie je waarschijnlijk al dat je op dit moment op een van de meest overbevolkte locaties ter wereld bent. Romantisch! En dat zijn dan alleen nog maar je medepassagiers. Wat je niet ziet, is de grote hoeveelheid personeel. Meestal is hun werk niet om te lachen. Als die cruise dus al betaalbaar is, dan is dat alleen mogelijk doordat een groep mensen, die met jou op dat schip zitten maar die je nooit ziet, al betaald hebben met mensonterende arbeidsomstandigheden en te weinig salaris. (Er zijn trouwens ook mensen die het beter hun zin hebben met hun baan op cruiseschepen, maar dan niet zozeer omdat ze zoveel verdienen.)

Daar lig je dan, ergens op dat varende onding, op een strandstoel. Zonder strand. Maar wel met, twaalf verdiepingen onder je, een onbeschrijfelijk vervuilende machinekamer die staat te stampen om jouw strandstoel in de volgende haven te krijgen, honderden kilometers verderop. Die de vervuilendste stookolie ter wereld in de fik steekt en vervolgens loost op een kwetsbaar natuurgebied dat ‘de oceaan’ heet.

Wat doe je daar? Je vervelen, waarschijnlijk. Of nee, waarschijnlijk is dat helemaal niet geoorloofd. Waarschijnlijk word je desnoods geëntertaind tot de dood erop volgt. Door net-niet-goede muzikanten en theatergezelschappen, want waarom zouden die anders op een cruiseschip werken, en goktafels. Goktafels horen bij cruiseschepen: mensen vinden dat om een of andere reden een glamoureuze bezigheid (het zullen de James Bondfilms wel zijn). Ik had er niet op gerekend dat er ruimte zou zijn in dit stuk voor een geldtip maar jawel! Tip: ga nooit maar dan ook nooit gokken. Nergens, nooit en in geen enkele context. Zo, dat heb je weer verdiend vandaag.

En dan zijn er de zwembaden. Meervoud. Wat hiermee dus gebeurt, is duizenden en duizenden liter water in een grote bak vervoeren, in een flatgebouw, dat op water vaart. Zwembaden hebben een vrij ingewikkeld systeem van reiniging en pompen en van die dingen. Gaat gewoon allemaal mee op dat schip. Van alle bizarre dingen die we doen op deze planeet, is deze toch wel heel slecht uit te leggen. Verder aanwezig: bioscopen, fietsenverhuurders, nachtclubs, en zo verder.

‘s Avonds mag je in de rij aansluiten voor het buffet, wat je thuis alleen doet als je zowel je kinderen als je schoonouders koest moet houden met Aziatische all-you-can-eat. Je hoeft alleen maar even te denken aan de beroerde hygiëne in salad bars en spontaan denk je terug aan dat Franse dorpsmarktje waar je een paar jaar geleden kakelverse groenten kocht die je die avond bij je vakantiehuisje zó lekker hebt gemarineerd en gebarbecued, omringd door de geur van lavendel, dat je partner en jij daarna weer stapelverliefd waren. De fles Bourgogne kan ook meegespeeld hebben. Hoe dan ook, nu zit die partner in een slecht geventileerde eetzaal (geen geintje, zelfs de lucht schijnt ongezond te zijn op cruiseschepen) tegenover je en de verlichting doet diens profiel geen goed. Bovendien nodigt dat beroerd kleine bed in je hut niet echt uit tot al te romantische escapades.

Kortom. Laten we afspreken dat we dit niet meer doen. Laten we hier over een jaar of vier op terugkijken en denken: wat een waanzin was die tijd waarin mensen dat nog deden. Wil je graag zo’n lekkere all-in vakantie? Snap ik! We verdienen allemaal de vakantie die we willen. Maar doe het dan in godsnaam niet op een schip. Bekijk die zee gewoon vanaf het veilige strand. Een strand dat niet tegen een olietanker botst of je ziek maakt of door ratten bewoond wordt, of simpelweg zinkt. Ga op dat strand hartgrondig in een strandstoel liggen en en kom er de eerste acht dagen alleen uit om te eten of te slapen. Ik doe op dit moment iets soortgelijks aan een meer in Kroatië (OK, het zijn twee dagen, onderweg naar elders, maar hartgrondig nietsdoen is het zeker). Maar doe de mensheid en de planeet een lol, en zorg dat er geen industriële hoeveelheden stookolie aan te pas hoeven te komen. Vier vakantie in een hotel dat gewoon aan wal staat. Scheelt ook een hoop geld.

En daar zijn we weer rond: vervuilende consumptie is geldverspilling. Ga gewoon voor een vakantie waarin je het echt leuk hebt. Denk aan dat huisje in Frankrijk en die fles Bourgogne. Maak er zelfs een huisje van in de Ardennen of Zeeland. Des te eerder ben je rijk genoeg om met werken te stoppen, en dan kun je zo vaak op vakantie als je wil.


Mensen, los van vakanties, ik zag ook nog even dit en dat kwam uit mijn hart gegrepen. Ga dat lezen!


by

Tags:

Comments

18 responses to “WTF waarom?? (5) – een cruisevakantie”

 1. JolandaT Avatar
  JolandaT

  Nee zeg, ik kan niet tegen drukte dus geen cruise voor mij. Hopelijk betalen de cruisers wel de echte prijs. Dus geen brandstof subsidie en echte salarissen voor het personeel. Dan zou ik zeggen doe vooral je ding. En kom vooral niet op vakantie daar waar ik het leuk vind. Dan blijft het daar tenminste lekker rustig.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ik denk dat de brandstof net als bij andere zeevaart enorm gesubsidieerd wordt maar dat is een aanname. En inderdaad, hopelijk verbeteren de werkomstandigheden maar ik heb weinig hoop gezien andere ontwikkelingen.

 2. Ella Avatar
  Ella

  Wat een vreselijk negatief stuk, laat mensen toch doen wat ze zelf willen, en hoe bent u zelf in Kroatië gekomen? Als u dan zo tegen verspilling en vervuiling bent zou u helemaal niet op vakantie moeten gaan. Ga dan liever aktie voeren voor betere werkomstandigheden. Nogmaals laat mensen vrij in wat ze doen en laten.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Wat betreft je vraag: https://hoefnix.net/hoefnix-vakantiespecial-nu-nog-dikker/
   En over waarom je vindt dat een cruise toch moet kunnen: mensen kunnen het nooit helemaal perfect doen. Maar een keuze als een cruise, die echt afschuwelijk vervuilend is, is naar mijn mening niet te verdedigen. Heb je de feiten gelezen? Je kunt met gemak acht keer naar Kroatië vliegen met het hele gezin en dan nog steeds minder vervuilend zijn dan één keer op een cruise. Dat is met de noodtoestand die het klimaat is, echt onverdedigbaar. Jammer, maar we kunnen nu eenmaal niet alles blijven doen wat we graag doen. Dat er mensen zijn die desondanks gewoon door blijven gaan met extreem schadelijke dingen, omdat ze nu eenmaal verwend zijn, terwijl anderen met de moed der wanhoop door blijven vechten om de planeet nog enigszins te redden, dat vind ik klootzakkengedrag.
   Je kunt het niet perfect doen, maar je kunt het wel beter doen. Dat is onze taak. Dat de meeste mensen zelfs dat niet doen, vind ik onverteerbaar.

 3. Mevrouw Niekje Avatar

  Ik ben nog nooit mee geweest met een cruise, ik ga het ook nooit doen. Ja, misschien een vooroordeel, maar dat is dan maar zo. Wat jij schrijft had ik zelf kunnen schrijven! Naast alle milieuschade, arbeidsuitbuiting, voedselverspilling en noem maar op wil ik gewoon lekker mijn eigen ding kunnen doen op vakantie!

 4. Mrs h te b Avatar
  Mrs h te b

  Het leek me altijd best een leuke vakantie optie, als fietskampeervakanties niet meer zouden kunnen. Beetje varen, beetje lezen, mensen ontmoeten. Totdat ik me realiseerde hoe belachelijk vervuilend zo’n vAkantie is !

 5. bespaarfreaksingle Avatar

  Ieder z’n meug, maar ik sla ook over. Ik zie zo’n cruise ook als overal maar in de rij staan. In de rij voor het buffet, in de rij voor de boot op en af gaan in iedere haven en dan maar een paar uur hebben om een stad te verkennen. In de rij voor een activiteit van matige kwaliteit. Veel te veel mensen op een kleine oppervlakte, ik moet er niet aan denken. En een cruise is ook nog eens vreselijk duur. Ik ben meer van het type over het land rondreizen, bij voorkeur op eigen gelegenheid en in niet te toeristische gebieden. Heb 1 keer een all in hotel gehad, maar dat is ook niks voor mij.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ik ben nu in Dubrovnik. Dat is ontzettend druk, maar de camping-eigenaar zei: eind van de middag zijn al die cruise-mensen weer weg, dan is het een stuk rustiger. Of je moet vroeg in de ochtend gaan, dan zijn ze nog niet aan land. Wat een ellende is dat, zeg. En ondertussen de haven vervuilen.

 6. Bernadette Avatar
  Bernadette

  Ik snap dus ook echt niet wat mensen bezielt om op zo’n cruise vakantie te gaan vieren. Ik begrijp het echt niet. Zelfs gratis zou ik zonder twijfel weigeren om aan boord te gaan. Een plaatsje in de natuur, goed gezelschap en een flesje goede wijn daarentegen.

 7. Marianne Avatar
  Marianne

  Nou, dan ben ik heel asociaal! Het enige vergrijp in mijn verdere milieubewuste leven dus dat gun ik mezelf! Het is nu eenmaal zo’n ontzettende comfortabele manier van reizen en dat doe ik mezelf cadeau. En met die arbeidsomstandigheden valt het reuze mee…ik ken ondertussen diverse werknemers. Ook ex-werknemers en die willen er geen kwaad woord van horen maar denken met weemoed terug aan hun tijd op een cruiseschip.

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Er zijn twee typen medewerkers op cruises: mensen die je spreekt en mensen die je niet ziet. https://www.businessinsider.nl/cruise-ship-workers-describe-grueling-conditions-job-2019-11/

   1. Marianne Avatar
    Marianne

    Ook de mensen die bijvoorbeeld in de wasserij en keuken werken en die je niet ziet, kom je op de wal tegen.

    Maar weet je: jij bent zo overtuigd van je eigen gelijk en je zit zo vol aannames dat ik net zo goed hier tegen de tafel kan praten.

    Ik kap met deze discussie…het lijkt me veel leuker om mijn volgende cruise uit te zoeken!

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
     Mevrouw Hoefnix

     Nogmaals: bekijk de feiten over de vervuiling (en de werkomstandigheden, maar die kunnen verschillen) in de links in de post. Dat zijn geen aannames, dat zijn feiten. Daar kun ook jij niet omheen.

 8. Marianne Avatar
  Marianne

  Je bent duidelijk nog nooit op een cruise geweest. Ik wel; zeker al 20 keer en het is in één woord: GEWELDIG!!!! Kleine hutten met kleine bedden? Ik durf te wedden dat jouw bed kleiner is dan de heerlijke box-springs op elk cruiseschip!

  1. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ik zou zeggen, lees de links. Als je het dan al leuk vindt (ik kan het me echt niet voorstellen) dan is het inmiddels echt asociaal om te doen. Qua arbeidsomstandigheden van de mensen die daar werken, en zeker qua milieu. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid en dit kan echt niet.

  2. Mevrouw Hoefnix Avatar
   Mevrouw Hoefnix

   Ik heb even de hutten gegoogled en die zijn inderdaad een stuk groter dan ik dacht. Eigenlijk maakt het dat alleen nog maar asocialer.

   1. johmar de Groot Avatar
    johmar de Groot

    Deze discussie ga je niet winnen van deze dame. Ik ben het helemaal met je eens. Vroeger dacht ik dat ik ook wel eens met een cruise wilde, maar nee , laat maar. Waar ik deze zomer ben? Aan de Zwolse zuidkust! Waar , vraagt men dan? Nou gewoon mijn eigenste achtertuintje , waar net een paar stoeltjes passen en een parasol. Klein maar fijn, met alle gemakken binnen hand bereik , een koelkast met lekkere hapjes en drankjes, een boekenkast met nog een paar ongelezen boeken, mijn eigen bed en badkamer, en als enige uitstapjes af en toe met dochterlief lekker uit eten en verder zoals ze in die vakantie reclame zeggen helemaal niks wat niet moet.

    1. Mevrouw Hoefnix Avatar
     Mevrouw Hoefnix

     Weet je, ik denk elke vakantie weleens: ik had gewoon thuis moeten blijven. Dus je hebt groot gelijk. Ik wens je ook nog een beetje lekker weer toe, en veel genieten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *